Rugăciunea zilei de miercuri
Doamne Atotputernice şi Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Maica Domnului în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de Iuda, ca să ne răscumperi pe noi. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică a mea rugăciune, şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr.
La Tine, Prea Bunule, am toată speranţa şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti, şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale.
Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi, ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai supar în toate zilele cu faptele mele, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşii, ci ca acea femeia să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele.
Amin.
De ce postim miercurea şi vinerea?
Postul din zilele de miercuri şi vineri este împământenit în viaţa liturgică a Bisericii încă din primele veacuri creştine.
Bunăoară, în Didahia, cap. VIII, se spune: “…dar voi să ajunaţi Miercurea şi Vinerea”. Tot din Sfânta Tradiţie avem consemnată motivaţia concentrată a postului din aceste două zile ale săptămânii.
Sfântul Petru, episcopul Alexandriei, spune aşa: “…în a patra zi (miercuri) şi Vinerea… se cuvine nouă să postim după tradiţie”
De asemenea, a doua poruncă bisericească ne îndeamnă să postim toate posturile de peste an, înţelegând aici toate zilele de post rânduite de Biserică.