Un italian cu diplomă falsă a operat un an în România, la cinci spitale! Cum a fost posibil

Un italian pe nume Matteo Politi a operat în România, timp de un an, cu ajutorul unei diplome false. Acesta a înfăptuit operații extrem de importante fără studii în medicină.

Cum i-a eliberat Direcția de Sănătate Publică documentul necesar și cum l-au depistat asistentele? O anchetă marca Libertatea și Cătălin Tolontan a mers pe firul evenimentelor, pas cu pas!

„L-am văzut pe medic cum a intrat în grupul operator cu mâinile jos, și nu ridicate, așa cum e procedura!”, spune una dintre asistentele prezente în sală. CV-ul bărbatului de 38 de ani arată exemplar: a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine, facultate care deține standardul în învățământul medical al lumii.

Un italian a operat în România cu o diplomă falsă!

Ministerul Sănătății i-a dat un aviz italianului Matteo Politi, care s-a prefăcut că este medic timp de un an de zile. Acesta a ajuns să opereze de zeci de ori în România, fărăr studii de medicină.

Italianul a fost descoperit de asistentele unui spital din cauza faptului că nu respecta întocmai procedurile dinainte de o operație.

Cum a fost eliberat un document de la Direcția de Sănătate Publică pe baza diplomei false? O investigațiea fost derulată de Alexandra Nistoroiu, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

Se pare că italianul a ajuns să opereze chiar la Monza, unul din cele mai mari spitale private din țară unde „media plătită de pacienți pentru o intervenție este de 7.000 de euro”, a specificat managerul Luca Militello, citat de economica.net.

Acesta, dându-se chirurg englez, a oferit în 2016 un interviu în care spunea că este specialist de clasă. În 2018 a început să opereze la nu mai puțin de 5 clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza.

Care au fost greșelile care l-au dat de gol pe italian?

Pe de o parte, apa trebuie să se scurgă spre cot şi nu spre vârfurile degetelor.

Pe de altă parte, această poziţie este şi menită să le „spună” colegilor că mâinile au fost igienizate şi nu trebuie atinse.

Întregul ritual de pregătire a operaţiei este standardizat în săli de operaţie din lumea întreagă şi gândit milimetric tocmai pentru a evita contaminarea cu bacterii.