1 ianuarie. Sf Vasile. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul 2019

Calendar ortodox 1 ianuarie. Sf Vasile. În prima zi din Noul An 2019, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare. Ce trebuie să faci pe 1 ianuarie pentru propsperitate și noroc în Anul 2019.

Potrivit crestinortodox.ro, Sf. Vasile cel Mare este sărbătorit în Biserică Ortodoxă pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. S-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă.

A avut patru surori și patru frați. Cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile.

Doi dintre frații săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa și Petru ÎI de Sebaste, iar soră să, Sfântă Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viață ascetică.

Temelia educației sale este pusă de tatăl sau, Vasile, profesor de retorică la Neocezareea în Pont, fiu al Sfintei Macrina cea Bătrână și elev al Sfântului Grigorie Făcătorul de Minuni.

A studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol și Atena, însușindu-și tot ceea ce era mai bun din cultură păgâna. În anul 356 revine în țara și devine profesor de retorică.

Tradiții și superstiții în prima zi din an

Pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile este sărbătoare de cruce roșie, unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe. Este cel mai mare teolog creștin, despre care se spune că este păzitorul de duhuri rele.

Potrivit tradiției, dacă ninge, anul va fi îmbelșugat, iar dacă este senin, populația va fi sănătoasă.

Dacă noaptea este senină, anul 2019 va fi unul bun.

De Sf Vasile, fetele nemăritate își fac coronițe din crenguțe de măr pe care leagă un inel, busuioc, o batistă, o pară argintată și un șir de mărgele, apoi le ascund afară.

Dacă a doua zi găsesc coronițele cu brumă pe ele se vor mărita cu om bogat, dacă nu, viitorul soț va fi un om sărac.

De asemenea, fetele nemăritate se duc în grajd sau în cotețul porcului, lovesc animalele cu piciorul și spun “anul acesta”, “anul viitor” sau “al doilea an”.

Dacă porcul grohăie sau vita se mișcă la prima strigare, atunci fata se va mărita în următoarele luni, iar dacă se mișcă la următoarele strigări, atunci fata se va mărita peste un an sau doi.

În prima zi a anului copiii merg cu sorcova, iar cei care-i primesc vor avea parte de noroc și belșug.

Dacă vrei să ai noroc tot anul, răstoarnă pe masă o cutie cu chibrituriși dă de pomană unui sărac.

Calendar ortodox 1 ianuarie. Superstiții de Sfântul Vasile
Nu da bani cu împrumut pe 1 ianuarie, că aduce a pagubă. Nu găti cu carne de pui, dacă vrei să îți meargă bine tot Anul Nou.

Primește-i în casă pe colindătorii care vin cu sorcova și cu semănătorii, pentru a avea noroc tot anul.

De asemenea, pe 1 ianuarie, de Sf Vasile, în sărbătoare de cruce roșie, nu se spală, nu se muncește. Pe 1 ianuarie, e zi liberă de la stat.