Programul ”Casa Verde” se modifica, iar romanii isi vor putea monta panouri fotovoltaice, in loc de panouri solare.
Bugetul proiectului se afla in dezbatere publica si este in valoare de 120 de milioane de euro. Reprezentantii Fondului de Mediu estimeaza ca din luna noiembrie programul va fi pus in aplicare.
Romanii care doresc sa isi monteze panouri fotovoltaice vor primi 20.000 de euro de la stat. Panourile fotovoltaice capteaza energia solara si o transforma in energie electrica. Cei care detin astfel de instalatii vor putea deveni si producatori de energie.
Reprezentantii Fondului de Mediu estimeaza faptul ca programul va incepe in luna noiembrie a acestui an.
Panourile fotovoltaice: Ce sunt
Panourile fotovoltaice transforma radiatia solara in energie electrica, in cadrul unui sistem fotovoltaic cu baterii sau conectat la retea.
Celulele sale fotovoltaice capteaza energia ca un detector de lumina si o convertesc in electricitate, printr-o pelicula argintie in 2 straturi montata in jurul unui strat semiconductor.
1. Panourile fotovoltaice monocristaline sunt cele mai calitative produse, dar si cele mai scumpe. Tehnologia a evoluat de la 6% randament din 1950 la 20% astazi, in functie si de marimea panoului solar.
2. Cele mai raspandite panouri fotovoltaice sunt insa cele policristaline, pentru pretul cu 10% mai redus, dar si cu o eficienta maxima de 16%.
3. Panourile fotovoltaice amorfe raman cele mai putin eficiente in conditii de lumina intensa (5-7% randament) insa compenseaza daca sunt amplasate in medii cu conditii slabe de lumina, cand se dovedesc cele mai performante.
Un alt beneficiu este faptul ca pot fi montate pe suport curbat sau flexibil. Sunt, de obicei, alegerea transportatorilor pentru a fi amplasate pe barci. Iata o explicatie mai elaborata despre diferenta dintre cele monocristaline si policristaline: