Valul de praf saharian vine spre România. Fenomenul extrem, explicat de meteorologi

După ploaia îngheţată, trecem printr-un nou fenomen extrem. Un nor de praf saharian vine din nordul Africii şi va afecta sud-estul Europei, inclusiv România.

Vom avea temperaturi de primăvară, în special în vestul ţării, unde termometrele vor arăta şi 17 grade.

Anul trecut, un fenomen similar a acoperit mai multe oraşe cu o peliculă roşie de praf.

Meteorologii spun că un front atmosferic cald dinspre nordul Africii va pătrunde în ţara noastră şi va aduce cu el şi particule de praf saharian.

Mihai Timu, meteorolog: Va fi aer cald cu suspensii, in momentul in care vor fi precipitatii, picaturile inglobeaza acel praf si il aduce la nivelul solului.

Dupa ce am avut masinile acoperite cu gheata in urma fenomenului freezing rain si ne-am chinuit zeci de minute sa curatam parbrizul, acum ne-am putea trezi cu ele acoperite de praf rosu.

Am mai patit asta anul trecut. Atunci, cei mai castigati au fost patronii spalatoriilor.

Anul trecut, în Oradea, mașinile au fost acoperite de o peliculă fină de praf, în timp ce la Timiș ploaia a lăsat urme de noroi roșiatic pe autoturisme și pe ferestrele locuințelor.

Acum, norul de praf va fi deasupra României cel puţin două-trei zile, spun meteorologii. Poate afecta inclusiv traficul aerian.

Florin Prunariu, pilot de avioane: Dacă este un nor dens dens, ar putea avea efecte negative în timp asupra motoarelor avioanelor. Dacă este praf foarte fin şi suspensii mai rare, în principiu scade vizibilitatea.

Românii au simţit încă de astăzi încălzirea vremii. În partea de vest a ţării au fost şi 12 grade Celsius, cu mult peste media lunii februarie.

Iar anomaliile climatologice continuă şi în următoarele zile. Temperaturile vor creşte în weekend până spre 18-20 de grade. În Capitală, mercurul din termometre se va opri la valoarea de 12 grade Celsius.