Val de aer polar peste România. Mai multe zone din țară sunt acoperite de zăpadă la această oră. ANM: Se face și mai frig

Vârfurile Curcubăta Mare și Petreasa din Munții Apuseni, dar și zonele din jur au fost acoperite de zăpadă, ca urmare a ninsorii de miercuri, 24 octombrie. Temperaturile au ajuns la -1 grad Celsius.

Va fi si mai frig in noaptea care urmeaza, cand mercurul termometrelor va cobori pana la -6 grade. Turistii aflati la munte, dar si localnicii au publicat deja primele fotografii cu stratul gros de zapada.

De altfel, mai multe zone se afla in continuare sub avertizare cod galben de vant puternic si precipitatii sub forma de lapovita, gheata si ninsoare. Vantul va avea intensificari cu viteze de 55…60 km/h, iar pentru intervale scurte de timp vor fi rafale de peste 65…70 km/h.

In aceste regiuni, va ploua pe arii relativ extinse, iar cantitatile de apa vor atinge local 15 l/mp si izolat, mai ales la deal, 25 – 30 l/mp.

Temperaturile vor ramane scazute si joi, cand de asemenea se vor inregistra ploi si caderi de zapada in zona montana.

A nins si in Poiana Brasov, dar si in nordul Moldovei, acolo unde stratul de zapada depus a ajuns la aproximativ zece centimentri!

A fost viscol şi în Munţii Bucin din Harghita. Pe drumul naţional care leagă Transilvania de Moldova doar şoferii care şi-au echipat maşinile de iarnă au scăpat de probleme.

Pe Transfăgărășan drumarii au intervenit cu utilajele.

Este rău şi munţii Gilău, Rodnei şi Parâng aşa că autorităţile le recomanda oamenilor să nu se aventureze în drumeţii.

Pe de altă parte în Târgu Mureş un copac doborât de vânt s-a prăvălit peste un bărbat de 61 de ani, aflat pe trotuar. Rănitul a fost transportat la spital în stare gravă.

O soartă similară a avut şi o femeie din Craiova.

“Am văzut când acest copac se duce peste o femeie, am scos-o pe dânsa de acolo”, a povestit un martor.”

Vântul a bătut cu putere şi la groapa de cenuşă de lângă Craiova.

Gheorghe Popa, primar comună Mischii: “Am stat 5 minute şi sunt negru pe faţă, mi-a intrat cenuşa peste tot. Nu se poate, ne intoxica, ne face viaţa un coşmar, abia respirăm.”

Judeţele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu au fost sub incidenţa unui cod portocaliu de vreme rea până la ora 19:00. Restul ţării rămâne sub cod galben de ninsori viscolite, până la ora 22:00.

Narcis Meier, meteorolog: “Acest aer rece şi vânt puternic este datorat întâlnirii unui aer polar cu un aer cald, însă până mâine va mai dura.”

Potrivit meteorologilor, de vineri se îndreaptă vremea.