Tehnica gopodinelor pentru cele mai pufoase galuste

Supa cu galuste este un preparat care ne duce cu gandul la copilarie. Nimic nu se compara cu o supa gustoasa de gaina cu galuste pufoase, care ti se topesc in gura.

Care este secretul lor? Veti afla in randurile de mai jos. Pentru inceput, este bine de stiut ca grisul folosit joaca un rol foarte important in textura galustelor.

De asemenea, ouale trebuie sa fie proaspete si, de preferat, bio.

Iata ce ai nevoie pentru o supa delicioasa cu galuste pufoase: 500 g de carne de pasare, 1 radacina de telina,

1 morcov, 1 radacina pastarnac, 1 ceapa, 1 foaie de dafin, 1 legatura patrunjel, sare, piper

Pentru galuste pufoase: 2 oua (1 daca sunt foarte mari), 6-7 linguri de gris, 1 lingura ulei, sare, ½ bicarbonat de sodiu stins cu 2 picaturi de zeama de lamaie.

Cum se prepara: Carnea de pasare se fierbe aproximativ 15 minute, iar cand se formeaza spuma la suprafata se indeparteaza de fiecare data.

Se adauga legumele taiate cubulete, sarea si piperul si se lasa la fiert.

Ouale se freaca cu ulei si sare apoi se pune grisul treptat, pana ce consistenta va fi ca cea a aluatului de chec. Se adauga bicarbonatul si se amesteca usor, cu miscari lente.

Cu lingura, se formeaza galusti mici, care se vor dubla in volum. Dupa fiecare galusca, se inmoaie lingura in apa rece, ca sa nu se lipeasca aluatul de lingura.

Se acopera oala si se lasa la fiert inca 10 minute, apoi se opreste focul. La final, se adauga patrunel proaspat tocat.

O vorbă din bătrâni zice că acest fel de mâncare „te scoală din boală“. Fie că e vorba de o răceală sau de o mahmureală după o petrecere de o noapte, supa de găină face minuni.

Preparată în casă, cu legume din belşug, dar mai ales cu găluşte făcute pe loc, supa de pasăre este un adevărat medicament.

Reţeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, celebrul gastronom, care a publicat în 1998 lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia):

“Ai zice că e o supă clasic-europeană dacă n-ar fi câteva amănunte recalcitrante pe care nu ştii de unde să le începi şi cum să le înţelegi decât spunând, a lehamite dar şi a invidie, e bănăţeană (e ca si cum ai spune „e altfel decât toată lumea“)”, nota autorul

Ingrediente:

1 găină potrivit de grasă şi de bătrână

zarzavat (1 ceapă cu coajă roşcată, morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel)

verdeaţă (pătrunjel, ţelină)

sare, piper boabe, boia

Găluşte:

3 ouă mari

9-12 linguri de gris (după cât le vreţi de tari)

3 linguri de untură (sau unt)

sare

Mod preparare:

„Se pregăteşte găina, se taie bucăţi – ficatul se părpăleşte-n unt şi se dă la copii. Se pune carnea la fiert, cu piper în destulă apă rece, cu capac pe oală şi foc iute, până la primul clocot, când focul se potriveşte.

Se pregăteşte şi zarzavatul, tăiat bucăţi potrivite şi …crestat (n-am mai auzit până acum pe cineva să cresteze zarzavatul din supă).

Ceapa nu se curăţă (dacă vă spun că la ei ca la nimeni) ci doar se spală şi se tunde de mustăţi – coaja va da culoare faină supei.

După aproape două ceasuri se pune şi zarzavatul la fiert şi ne apucăm de găluşte.

Găluşte:

Se separă gălbenuşurile, albuşurile se bat spumă. Gălbenuşurile se freacă bine cu untură sau unt şi ceva sare, până ajung cremă.

Apoi se adaugă grişul, se amestecă-n draci, iar la sfârşit se pune şi spuma de albuş – miscările vor deveni line, prevenitoare, pe măsura fragilităţii obiectului.

Se lasă pufoasa cremă să se hodinească o jumătate de ceas, timp în care ne întoarcem la supă potrivind-o de sare şi un vârf de cuţit de boia – dacă a scăzut prea mult, mai punem apă, dar neapărat clocotită, altfel se „cruzeşte“ carnea, „se-ntoarce din fiert“.

Tocăm verdeaţa. Timpul trece, mai ca a fiert şi carnea, scoatem şi ceapa de culoare şi o stoarcem din coajă, ca pe o cremă, înapoi în supă.

De-acum luăm aluat cu lingura udă şi punem găluşte în supa ce nu mai fierbe, ci numai toarce, cu băşici mititele şi mulţumite, pe marginea plitei.

Punem capacul, după o jumătate de oră de bolboroseală – ori poate mai puţin – găluştele încep să zburde prin zamă, semn c-au fiert şi că e timpul să punem verdeaţa şi să dăm la masă.”