Sute de mii de români vor primi, în perioada următoare, salarii mai mari, dar și tichete de masă, potrivit unei legi ce a fost aprobată de curând.

Este vorba de profesori care vor beneficia de salarii mai mari, dar și de tichete de masă. Vor avea, de asemenea, un spor pentru suprasolicitare neuropsihică.

Veniturile acestora ar urma să crească în următorii doi ani, aşa cum prevede un acord încheiat în luna noiembrie 2018 între Guvernul României şi Sindicatele din Învățământ.

De asemenea, în acest an, norma de hrană din învățământ crește în limita a două salarii minime pe economie. În ce priveşte valoarea normei de hrană, față de luna decembrie 2018, suma va ajunge la 3.800 de lei.

Norma de hrană s-ar putea mări însă cu peste 300 de lei brut lunar la salarii, cu condiţia ca bebeficiarii să aibă toate zilele lucrate. Așa se face că suma ar putea ajunge la 4.160 de lei. Astfel un profesor cu studii superioare şi grad didactic I, cu minin 20 de ani vechime, care avea în decembrie 2018 un salariu brut de 5.049 lei, va primi de la 1 ianuarie 5.376 lei, o creștere de 327 de lei.

Profesorii iau salarii mai mari, tichete de masă, dar și un spor de 10% de solicitare neuropsihică, astfel că în 2019 ei își vor rotunji veniturile considerabil.

Pe lângă majorarea salarială acești a vor primi și normă de hrană, adică tichete de masă și vor avea un spor special de solicitare neuropsihică în valoare de 10%. Din păcate, acest spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică îl primesc doar profesorii. Acesta nu se acordă şi personalului de conducere, îndrumare şi control, deşi şi acesta are rol de predare.

Prin urmare, Federaţia ‘Spiru Haret’ a trimis o scrisoare ministrului Educaţiei Naţionale prin care cerem ca acest spor să se acorde întregului personal didactic”, a declarat Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului “Învăţământ” Brăila.