Sorina Pintea, anunț de ultimă oră! Când se poate declara stare de epidemie de gripă

Ministrul Sorina Pintea a făcut un anunț de ultimă oră. Aceasta a zis că săptămâna viitoare este „decisivă” în ceea ce privește hotărârea cu privire declararea epidemiei de gripă.

Ministrul Sănătății a explicat într-un interviu anterior despre ce condiții trebuie împlinite pentru a se declara epidemie de gripă.

În școli, spitale și grădinițe au fost luate măsuri de prevenție pentru a împiedica răspândirea virusului gripal. Profesorii au primit recomandări de la Inspectoratele Școlare să se efectueze trierea epidemiologică în școli.

Sorina Pintea a făcut anunțul!

„Săptămâna viitoare va fi decisivă. Dacă pentru a treia săptămână consecutiv numărul cazurilor diagnosticate va depăşi numărul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripă.

În ceea ce priveşte pacienţii care prezintă simptomele unei gripe, aceştia trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie, să evite automedicaţia şi să respecte cu stricteţe instrucţiunile pe care inclusiv Ministerul Sănătăţii le-a transmis în teritoriu având în vedere multiplele cazuri de viroze respiratorii din această perioadă”, a declarat Sorina Pintea duminică într-o intervenţie la Antena 3, relatează Agerpres.

„În ceea ce priveşte testele pentru gripă, săptămâna trecută, vineri, am avut o conferinţă de presă împreună cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, care spunea că este foarte uşor să diagnostichezi o gripă pe baza semnelor clinice.

Deci, nu este neapărat necesar să ai aceste teste, dar, de regulă, aceste teste se găsesc în unităţile de primiri-urgenţe”, a mai adăugat Pintea.

Bilanțul morților din cauza virusului gripal a ajuns la 39, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii.

Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate”, a precizat Pintea.