Inmultirea trandafirilor se face cel mai usor prin butasi. Aceasta metoda nu se poate aplica insa la toate soiurile de trandafiri, dar merge perfect la trandafiri urcatori, la cei pitici si la trandafirii de gradina.
Inmultirea trandafirilor prin butasi este posibila doar din ramurile trandafirilor cu lemn moale pentru ca doar acestia au insusirea de a produce radacini atunci cand sunt puse in pamant si au conditii propice.
Inmultirea trandafirilor se face – prin butasi, vara, lunile iunile si iulie fiind ideale. Butasirea trandafirilor s epoate face si toamna, dar reusita este mult mai mica.
Butasii pentru inmultirea trandafirilor, vara se fac din lastarii care au facut un rand de flori. Alege lastraii, lasa-i sa infloreasca si lasa floarea sa se usuce. Abia apoi taie lastarul pentru butasire.
Lastarii trebuie sa fie lungi de 10-15 centimetri, iar la varf se lasa doua frunze. Lastarii se taie la baza imediat sub un ochi, iar la varf, cu 1-2 centimetri deasupra ultimului ochi. Foloseste un briceag bine ascutit si curat astfel incat taietura sa fie curata si sa nu rupa canaliculele din tulpina.
Pentru inradacinare, butasul se poate infige in ghivece sau ladite cu nisip, pana la circa 3-4 centimetri adancime. Pentru a asigura umiditatea necesara, nisipul din ghiveci se mentine in permanenta reavan, iar butasul se acopera cu un borcan de sticla (mult mai bun dect sticlele de plastic).
In primele zile, butasii se pulverizeaza zilnic cu apa. Ridici borcanul pentru aceasta operatie si il pui imediat la loc. Vara, butasirea se poate face direct in solul din gradina.
In zilele foarte calduroase butasii se uda bine si se stropesc cu apa. Daca totul decurge normal, in 3-4 sptamani butasii au deja radacini. Aclimatizarea butasilor este urmatorul pas. Ziua butasii pot fi tinuti fara borcanul protector, iar seara se acopera.
In luna august udarea este esentiala, iar butatii pot sa ramana descoperiti si ziua si noaptea. Toamna butasii trebuie bine protejati de ger cu paie, coceni si frunze.