Se deschide cel mai lung pod din lume, peste Marea Chinei de Sud. Are 35 de km

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a fost prezent marţi la inaugurarea celui mai lung pod maritim din lume, cel care conectează Hong Kong, Macao şi oraşul chinez Zhuhai, scrie Reuters.

Secţiunea de pod are o lungime de 35 de km la care se adaugă un tunel de 6,7 km.

Podul face legătura între Hong Kong, o fostă colonie britanică şi un teritoriu chinez autonom, punct financiar important, fosta colonie portugheză Macao şi oraşul chinez Zhuhai.

Inaugurarea podului are loc cu ocazia aniversării a 40 de ani de la începerea reformelor din China care au transformat ţara într-o economie de piaţă.

Construirea podului a durat şapte ani şi au contribuit experţi din Marea Britanie, SUA, Elveţia, Japonia şi Olanda.

Podul va reduce la jumătate durata traversării între China, Macao şi Hong Kong.

In plus, podul a fost construit sa reziste la super-taifunuri, la vanturi puternice si la cutremure de pana la 8 grade pe scara Richter.

Autorritatile chineze spun ca realizarea acestui pod este parte a unui plan de constituire a unei zone metropolitane speciale – Greater Bay Area – care ar incorpora 11 orase din zona de coasta, cu 68 de milioane de locuitori, incluzand aici si Macao si Hong Kong.

Chinezii spun ca va fi mult mai usor pentru cei care fac naveta intre China continentala si orasele insulare, fiindca timpii de parcurs vor fi de peste patru ori mai mici.

In Hong Kong exista si voci critice care spun ca legaturile de transport deja erau bune si ca nu era nevoie de un astfel de mega-pod la care Hong Kong a contribuit cu o suma foarte mare raportat la populatie: 9 miliarde dolari.

Criticii mai spun ca acest nou pod va duce numarul de turisti la cote inimaginabile si orasul va fi cu totul blocat. Hong Kong este vizitat anual de peste 50 de mlioane de persoane si chiriile sunt cele mai mari din lume. Investitia este cel mai lung pod maritim, dar doar al saselea cel mai lung pod din lume.