Salariile unor angajati ar putea sa scada din 2019

Salariile unor angajati ar putea sa scada din 2019, tinand cont ca in luna decembrie expira schema de compensare ce a fost introdusa in februarie. Zeci de mii de romani sunt vizati.

Guvernul a decis la inceputul acestui an ca o parte din contributia de asigurari de sanatate datorata de anumiti angajati sa fie suportata de stat, astfel incat acestora sa nu le scada salariul net dupa transferul contributiilor de la angajator la angajat.

Astfel, persoanele care lucreaza in IT si cercetare si al caror impozit pe venit este scutit ar putea sa incaseze salarii mai mici incepand din 2019, intrucat schema de compensare ce a fost introdusa la inceputul lunii februarie urmeaza sa expire la finalul anului.

„In momentul de fata, nu exista nicio discutie cu privire la prelungirea acestui termen. Din cate stiu eu, nu s-a pus pe tapet. (Pe baza legislatiei de, n.r.) la momentul acesta, incepand de la 1 ianuarie, angajatii din IT si cercetare-dezvoltare ar putea fi impactati, daca angajatorii nu vor mari salariile”, spune Ionut Sas, partener in cadrul firmei de consultanta PwC, conform bugetul.ro.

De asemenea, autoritatile au transmis dupa adoptarea acestei masuri ca aceasta are un caracter temporar, deci nu ar urma sa fie extinsa dupa termenul limita de 31 decembrie 2018.

„Este un interval limitat de timp, 31 decembrie 2018, si ar fi bine sa se reglementeze in continuare o masura de compensare in zona de IT si cercetare-dezvoltare”, indica Daniel Anghel, partener, liderul departamentului de taxe si consultanta juridica PwC.

Facilitatea, valabila pe parcursul acestui an, a fost conditionata de transferul contributiilor, respectiv majorarea venitului salarial brut al programatorilor cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, informeaza capital.ro.