Pensionarii afectați de schimbare sunt cei de rând, nu și cei care beneficiază de pensii speciale.
Potrivit unui sondaj efectuat de ING, aproximativ 63% dintre români anticipează că vor fi nevoiţi să presteze diferite activități și după pensionare pentru a-și putea câștiga existența și a duce un trai decent. Prin comparație, media la nivel european este de 54%.
„Aproximativ o treime dintre respondenţi a afirmat că nu ştiu când vor ieşi la pensie (29%) şi încă 11% consideră că vor continua să lucreze pentru tot restul vieţii.
43% dintre români sunt de părere că pensiile vor fi mai mici decât contribuţiile acestora. 62% dintre europeni se arată îngrijoraţi că nu vor avea suficienţi bani după momentul pensionării”, se arată în raport.
Pensionarii de rând pierd bani din pensie
Românii care pierd bani din pensie sunt pensionarii de rând, care vor fi obligați să opteze pentru o singură categorie de pensie.
De același tratament nu vor avea parte însă senatorii, militarii sau deputaţii, care vor avea venituri obţinute din pensia publică şi cea specială.
Din comunicatul emis de ING mai reiese că „42% dintre respondenţii studiului declară că nu au economii mai mari de trei salarii, fondul de rezervă minim recomandat fiind echivalent cu trei-şase salarii.
România se situează pe locul doi (58%), după Turcia (60%), în ceea ce priveşte lipsa economiilor pe o perioadă mai mare de trei luni. La polul opus se află Luxemburg, doar 25% dintre persoane declarând că nu au bani economisiţi.”
Raportul mai arată că tot mai multe persoane se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte obiectivul de a face economii pe termen lung.
„Planificarea pe termen lung este dificilă în contextul în care mulţi dintre respondenţi au afirmat că nu reuşesc să economisească pe termen scurt, o tendinţă observată în toate ţările chestionate”, a declarat Jessica Exton, specialist ING.