Raed Arafat vrea introducerea cursurilor de prim-ajutor în programa şcolară

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) considera ca trebuie gasita o solutie de introducere in programa scolara a cursurilor de prim-ajutor.

„Trebuie gasita o solutie de introducere in programa scolara, poate sa fie treptata”, a spus Raed Arafat.

Arafat crede ca elevii trebuie sa invete lucruri de baza cand vine vorba de acordarea primului-ajutor. „Sunt tari care fac incepand cu prima clasa: cum anunta la 112, ce spui la 112, dupa care la urmatoarea clasa invata copiii anumite manevre, la urmatoarea altele si cand copilul pleaca de la scoala, el sa stie ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor”, a precizat seful DSU, conform agerpres.ro.

Arafat a spus ca un program de acest gen trebuie sa intre in Romania si sa devina obligatoriu”, a declarat secretarul de stat, sambata, la Maratonul Resuscitarii (un eveniment dedicat celor interesati sa invete cum sa acorde primul-ajutor). Arafat a adaugat ca vede un astfel de proiect viabil in Romania in urmatorii ani.

„Daca unele tari au avut astfel de proiecte si sunt viabile, nu vad de ce Romania sa nu aiba astfel de proiecte si sa fie viabil. Trebuie sa fie planificat corect. Departamentul pentru Situatii de Urgenta este pregatit sa colaboreze si cu alte ministere si cu alte entitati ca sa realizam acest deziderat, dar sa nu fie o chestie doar de ‘hai sa facem’, sa fie o chestie planificata si sa fie de un impact mediu si lung”, a punctat fondatorul SMURD.

Seful DSU a mentionat ca au fost mai multe discutii in acest sens, dar nu s-au concretizat. „Trebuie sa fie anumite modificari si la legislatie. Se va face, eu sunt convins ca la un moment dat o sa devina acest proiect obligatoriu in scoli”, a spus secretarul de stat.