Psihologia emoțiilor: Nu-ți asuma responsabilitatea pentru fericirea unui om nefericit

Exista situatii cand ne hotaram sa salvam o persoana nefericita din sincera dorinta de a o face sa se simta mai bine.

Dar inainte de a te interesa de sanatatea spirituala a altei persoana, menajeaza-ti propria stare de bine. Daca vrei sa initiezi o relatie, trebuie sa fii mai intai tu pregatit pentru a putea fata provocarilor, dezvoltand un mecanism de reactie adecvat, scrie psihologiadeazi.ro.

O persoana sanatoasa isi cunoaste propriile imperfectiuni si stie sa isi valorifice punctele forte. Fiecare din noi are trasaturi care il avantajeaza sau dezavantajeaza, acest lucru este cat se poate de firesc. Nu exista persoane perfecte, insa exista oameni cu o multime de probleme psihologice nerezolvate.

O personalitate in adevaratul sens al cuvantului isi cunoaste necesitatile, nu se teme sa vorbeasca deschis despre emotii si sentimente si are o abordare constructiva asupra provocarilor vietii. Iubeste liber si isi construieste independent fericirea.

In alegerea partenerului, opteaza pentru o persoana care sa coincida cu nivelul tau de maturitate emotionala. Nu te implica intr-o relatie cu o persoana mai slaba decat tine, pentru ca rolul de salvator te va supune unor sacrificii care iti vor dauna.

Imagineaza-ti urmatorul scenariu. Tu esti cu un sistem de autocontrol sentimental bine dezvoltat si intalnesti o persoana echilibrata emotional. Relatia este una armonioasa, iar despartirea in acest caz este una cu minime daune pentru ambii. In caz contrar, daca partenerul are deficiente psihologice, despartirea va avea un efect catastrofal asupra lui.

Initial partenerul va fi incantat de maturitatea ta, insa ulterior va dezvolta un atasament inadecvat. Va afirma ca esti intreaga lui lume, ca viata fara tine nu ar avea sens. La inceput acest fapt te va flata, insa in final te va obosi.

Alaturi de un astfel de partener nu ai sanse sa cresti. Vei stagna emotional, daca chiar nu vei suferi un regres.

In cazul in care ambii parteneri sunt infantili, relatia va fi una plina de dramatism. Va fi doar o etapa din viata lor, care va realiza o tranzitie pana la o maturizare a sentimentelor. Asta in cazul cand partenerii isi identifica necesitatea de a se maturiza emotional. Atunci va urma un proces de dezvoltare eficient.

Nu incerca sa fii responsabil pentru fericirea unui om nefericit. Tot ce poti sa faci asta e sa il compatimesti, insa schimbarea este un drum pe care trebuie sa il parcurga indivual.

Aceasta initiativa poate deveni o povara care iti va afecta bunastarea emotionala. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru o alta persoana e sa ii oferi spatiu sa isi gaseasca singur resursele necesare transformarii interioare pe care o va intreprinde.