Propunere in Parlamentul Romaniei! Varsta de pensionare va fi redusa in functie de numarul de copii

Deputatul Tudor Ciuhodaru vine cu o propunere-soc in Parlamentul Romaniei.

“Toate mamele din Romania vor beneficia de aceasta lege: varsta de pensionare va fi redusa in functie de numarul de copii. Asa prevede proiectul de lege pe care il voi depune in Parlament.

Concret proiectul prevede posibiltatea scaderii vastei de pensionare cu cate 2 ani pentru fiecare copil nascut si crescut cel putin pana la varsta de 10 ani, asa cum prevedea vechea lege nr.19/2000 abrogata prin masurile de austeritate introduse in 2010 prin legea 263/2010).

Motivatia acestui demers legislativ este legata de:

1. Faptul ca tot mai multe femei care muncesc renunta sau amana aducerea pe lume a unui copil pe baza unor considerente economice.

2. Modelul actual de fertilitate arata o scadere de un copil pentru fiecare romanca.

3. Rata totala de fertilitate (numarul mediu de copii nascuti-vii de catre o femeie in cursul intregii sale perioade fertile) din Romania a scazut sub pragul critic ( de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora.

4. Declinul demografic ingrijorator (suntem la un minim istoric, pentru prima data numarul nascutilor e mai mic de 200.000 anual, in fiecare ora populatia Romaniei inregistreaza un spor negativ de 5 cetateni).

5. Impactul negativ asupra mamei si copilului al masurilor de austeritate introduse in 2011.

6. in ultimii 20 de ani inregistram un dezastru demografic in ceea ce priveste evolutia natalitatii atat la nivel de tara cat si in zonele care asigurau traditional un sport natural pozitiv.

7. La nivel national scaderea natalitatii la 195000 de copii reprezinta un minim istoric al Romaniei moderne ce va fi urmata de mari probleme sociale. Daca se mentine acelasi ritm in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii ce va ajunge fara salariati cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat.

8. Moldova a inregistrat (in ultimii douazeci de ani) o reducere la jumatate a natalitatii. in 1990 in Vaslui se nasteau 8377 de copii dar in 2010 numarul acestora a ajuns la doar 4464.

Practic se inregistreaza o prabusire a natalitatii de 47% ce a facut ca Vasluiul sa ajunga pe ultimul loc intre judetele Moldovei. Scaderi majore se inregistreaza si in restul judetelor, Vasluiul fiind urmat la prabusirea natalitatii de Botosani (46%), Neamt (44%), Bacau (42%) si Galati 40%).

9. Tendinta generala de crestere a varstei de pensionare la femei.

10. Speranta de viata sub media europeana a femeilor din Romania.

Proiectul legislativ va avea impact favorabil asupra:

1. Stimularii natalitatii cu precadere in familiile in care femeile muncesc.

2. Stimularea natalitatii in general.

3. Sperantei de viata a femeilor nevoite sa se imparta intre copii si locul de munca.

4. Reducerii evaziunii si muncii la negru, angajatele avand un motiv suplimentar in angajarea cu forme legale.

5. Corectarea masurilor de austeritate din 2011 cu impact negativ asupra mamei si copilului.

Va reamintesc doar ca in forma actuala legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii varstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare in functie de numarul de copii nascuti asa cum prevedea veche lege, in prezent abrogata, legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Acest proiect legislativ se alatura celorlate masuri pe care le-am initiat in sesiunea parlamentara precedenta ce prevede incurajare a natalitatii in cadrul Programului national de stimulare a natalitatii.

Acesta prevede alte 4 lucruri esentiale: facilitati fiscale reale acordate in functie de numarul de copii in familiile care muncesc, cresterea alocatiilor pentru copii (prin majorarea indicatorului social de referinta) cat si asigurarea de consultatii si tratamente medicale gratuite pentru toate gravidele si nou nascutii, acordarea ,,cutiei nou-nascutului” pentru cele ce se prezinta corect la consultatiile prenatale.

Romania are nevoie in acest moment de politici publice si strategii clare concretizate in acest program national de stimulare a natalitatii”, scrie Ciuhodaru.