Prognoza meteo pentru luna noiembrie! Vremea se schimba. De la 30 de grade, trecem la ninsori și temperaturi scazute

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza pentru luna noiembrie. Se pare că vom mai avea temperaturi ridicate până săptămâna viitoare. După această perioadă, frigul va pune stăpânire pe întreaga țară.

În luna noiembrie, sunt așteptate precipitații în cea mai mare parte a României. Temperaturile vor scădea semnificativ. Începând cu 4 noiembrie şi până la finalul intervalului de prognoză temperaturile maxime vor scădea cu aproximativ 6 grade, iar cele minime cu 5 grade. În acest interval, vom avea parte de ploi de scurtă durată.

În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6 grade Celsius . În Transilvania, Bucovina şi în Subcarpaţii Moldovei, temperatura medie variază între 2 şi 4 grade Celsius.

La munte, în zona joasă, dar şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 0 grade Celsius, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -4 … – 2 grade Celsius.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din noiembrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 357,9 l/m2 , la Dr. Tr. Severin, în anul 1937. La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 224,5 l/m2 , înregistrată la Bucureşti-Afumaţi, în anul 1966.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 146,8 l/m2 (Dr. Tr. Severin, 6 noiembrie 1937). La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii cazută în 24 de ore este de 78,4 l/m2 , înregistrată în 4 noiembrie 1962, la Bucureşti-Filaret, potrivit ANM.

Prognoza meteo pentru luna noiembrie la munte

În prima săptămână din luna noiembrie, vremea se anunță mai caldă decât în mod normal, cu o medie a temperaturilor maxime între 13 şi 16 grade şi a minimelor între 6 şi 10 grade.

Însă, în cea de-a doua săptămână temperaturile vor scădea„Situată la hotarul dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi uneori ninsoarea anunţă sosirea iernii.

În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul.

În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie.”, a anunțat ANM. treptat, media maximelor nu va mai depăşi 8 grade, iar a minimelor 1 – 2 grade. La munte sunt anunțate ploi de scurtă durată mai ales la începutul intervalului şi după data de 6 noiembrie