Cei trei tineri medici au îndrăznit să-și asume o intervenție chirurgicală complicată, în premieră pentru Spitalul Județean de Urgență, reușind astfel să schimbe complet viața unei adolescente.
Avem un sistem medical măcinat de scandaluri și de proteste, în care ranchiuna, lipsa de respect și mai ales lipsa de finanțare și organizarea lasă mult de dorit.
Trăim într-o societate în care mulți spun că școala românească de medicină nu mai produce elite. Cu toate acestea, în sistemul medical românesc există povești frumoase, de succes, care demonstrează că elementul uman este încă unul care ar trebui apreciat, sprijinit și promovat.
Realitatea confirmă că tinerii noștri doctori au voință, știință și pot să facă în continuare minuni. Și nu este prima dată când SănătateaBuzoiană.ro promovează lucrurile bune care se întâmplă la noi, în ciuda tuturor greutăților din sistem, a nepăsării și a incompetenței unor decidenți.
Astăzi vă spun o poveste care, dacă ar fi să urmeze traseul basmului, ar fi cu eroi și prințese.
Dar, pentru că este cât se poate de reală, face parte din viață, în ea regăsim trei tineri medici, un spital de provincie și o fată deșteaptă, cuminte, conștiincioasă, dar care a avut nenorocul să aibă o problemă medicală congenitală care i-a marcat până de curând viața.
Este o poveste cu final fericit, iar problema despre care vorbeam a fost depășită cu bine cu ajutorul medicilor buzoieni cărora acum, adolescenta și familia ei au simțit nevoia să le mulțumească.
Desigur, nu voi face public numele pacientei, din motive lesne de înțeles, dar povestea este una cât se poate de adevărată, plină de sensibilitate și demnă de apreciat.
„Sunt tineri, frumoși, competenți și curajoși, capabili să ia decizii riscante. Pe lângă profesionalism, au capacitatea de a demonstra că, deși chirurgi, obișnuiți să taie în carne vie, la propriu, sunt extrem de sensibili la suferință, au inima mare și nu-și asumă meritele decât prin faptul că Dumnezeu le-a dat acest har, această vocație.
Este vorba despre medicul chirurg ORL Cosmin Ursăchescu, medicul chirurg plastician Alexandru Varga și medicul ATI Florin Năstase de la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Cei trei, în echipă, au realizat cu succes o intervenție chirurgicală extrem de dificilă, corectând o malformație congenitală la nivelul feței.
Datorită lor, acum, o tânără de aproape 17 ani are o nouă înfățișare și o nouă viață, la care nu mai spera după refuzurile repetate pe care le-a întâmpinat atunci când familia ei a apelat la mari profesori universitari.
Cuvintele sunt prea sărace pentru a exprima mulțumirea și recunoștința întregii familii și mai ales a tinerei care, acum, nu se mai simte complexată și are în față un cu totul alt univers”.
În același mesaj se subliniază că doctorii buzoieni, deși nu profesează în cadrul unei clinici universitare sau la vreo clinică privată cu tarife inaccesibile omului obișnuit, sunt capabili de performanțe rar întâlnite în sistemul public de sănătate și fără vreun stimulent din partea pacientului.
Acesta este, pe scurt, mesajul pe care l-am primit pe adresa redacției SănătateaBuzoiană.ro, familia dorind ca prin intermediul nostru să-și exprime mulțumirea și recunoștința față de cei trei tineri doctori buzoieni.
Să mergem, așadar, pe firul poveștii. Mai întâi am să spun că deși intervenția a fost o premieră medicală și avut loc cu ceva timp în urmă, medicii nu au spus nimic până când nu am primit mesajul despre care v-am spus deja.
Au confirmat că a fost vorba despre o intervenție chirurgicală dificilă, care se face rar și în clinicile universitare și o premieră medicală pentru SJU Buzău. Ei însă au îndrăznit să-și sume riscurile, motivați de încrederea cu care pacienta li s-a adresat, iar rezultatul a fost pe măsura așteptărilor.
„Este vorba despre un copil, de aceea am preferat să păstrăm discreția. De fapt, este o tânără în vârstă de aproape 17 ani, care avea o malformație congenitală la nivelul feței și care, nefiind din județul Buzău, a ajuns la noi la recomandarea medicului-călugăr Pavel, de la Spitalul Universitar de Urgență București, cu care am fost coleg.
Am fost impresionat de povestea ei, este o fetiță cuminte, inteligentă, cu mult bun simț și provine dintr-o familie modestă, dar este frumos educată și are rezultate școlare excepționale. Așa că l-am întrebat pe dr. Ursăchescu dacă vrea să o ajutăm, pentru că de el depindea partea cea mai grea a intervenției.
Am decis împreună să facem intervenția, deși era una destul de riscantă. Ne-am gândit mai ales la faptul că, fiind fată, de felul în care arată depinde dezvoltarea ei ulterioară.
Împreună, am analizat cu multă responsabilitate situația și riscurile, le-am explicat și pacientei dar și părinților, i-am consiliat, iar după vreo trei săptămâni am ajuns, împreună, la concluzia că trebuie să încercăm”, povestește, în exclusivitate pentru SănătateaBuzoiană.ro, medicul Alexandru Varga, specialist în chirurgie plastică, reconstructivă și arsuri, în cadrul SJU Buzău.
Pentru că intervenția era pe cât de dificilă pe atât de riscantă, a fost și pentru medici o perioadă intensă de analiză, de evaluare a tuturor aspectelor pe care era necesar să le ia în calcul. Când s-au simțit pregătiți pentru a face față oricăror posibile aspecte care ar fi putut surveni în timpul operației sau postoperator, astfel încât să poată fi prevenite complicațiile ulterioare, au decis să-și asume provocarea.
„A fost o provocare profesională pentru amândoi. Cred că a fost una dintre cele mai grele operații făcute de mine în Spitalul Județean de Urgență Buzău, cu un grad destul de mare de risc estetic și funcțional.
Dar faptul că a fost vorba de o domnișoară și mai ales văzând dorința ei de a-și asuma riscuri deși fusese refuzată în alte clinici, am prins curaj. Am revăzut literatura de specialitate, am încercat să identific orice posibil risc, m-am gândit că și eu am o fată și că mi-aș fi dorit, dacă ar fi avut o astfel de problemă, să existe un specialist care să o rezolve cât mai bine posibil.
Așa că am decis să facem intervenția, să ajutăm acest copil să aibă o altă perspectivă în viață. Ne-am pregătit sufletește, împreună cu dr. Florin Năstase care s-a oferit să-i dea anestezia și trebuie să spun că a făcut-o «ca la carte».
Intervenția a durat cinci ore, de la 9.00 la 14.00, dar s-a încheiat cu bine”, a explicat dr. Cosmin Ursăchescu, medic primar ORL în cadrul SJU Buzău, care s-a format lângă unul dintre cei mai apreciați chirurgi ORL din țară, regretatul medic Stelian Manole, despre care colegii din branșă spuneau că este „artistul nasurilor perfecte”.
Despre ce a fost vorba, mai exact, ne spune tot doctorul Ursăchescu. Pacienta prezenta o maformație congenitală a piramidei nazale, aspect de nas bifid cu piramida superioară aplatizată, continuată către vârful nasului cu o șa.
A fost necesar un implant de cartilaj, pe care doctorul Alexandru Varga l-a recoltat de la aceeași persoană și l-a preparat astfel încât să poată fi folosit pentru înălțarea piramidei nazale, creându-se astfel panta normală a nasului și simetrizarea narinelor.
„Vorbim, de fapt, despre o reconstrucție piramidală nazală cu grefon cartilaginos de la distanță. Vârsta pacientei a fost una foarte potrivită, o astfel de grefă se integrează foarte bine după 16 ani la fete și după 18 ani la băieți.
Operația a decurs foarte bine, iar pacienta s-a recuperat destul de repede, fără niciun risc, astfel că după o săptămână a putut fi externată, la cerere.
Este un copil foarte conștiincios, cu principii corecte și cu capul pe umeri, are 10 pe linie la școală și, pentru că s-a simțit bine, a vrut să plece cât mai repede din spital, așa că i-am respectat dorința, cu condiția să revină la control și recontrol,
la termenele stabilite, și să respecte indicațiile terapeutice postoperatorii, ceea ce s-a și întâmplat. Acum, toată lumea e mulțumită, iar în toamnă va fi supusă unei noi intervenții, pentru mici retușuri normale în chirurgia reformativă”, a mai spus medicul Ursăchescu.
Unul dintre aspectele importante care au contribuit la reușita intervenției și pe care l-au subliniat cei doi chirurgi a fost implicarea medicului ATI. „Așa cum am mai spus, doctorul Năstase a avut o importantă contribuție, atât în pregătirea pacientei, cât și în timpul operației și postoperator.
Trezirea a fost lentă, fără niciun spasm, așa că, deși a fost o operație complexă și dificilă, evoluția pacientei a fost foarte bună. Acum, atât noi, medicii, cât și ea, împreună cu familia, suntem mulțumiți”, a punctat doctorul Ursăchescu.
Medicul anestezist spune însă că nu făcut decât ceea ce trebuia într-o astfel de situație. „A fost vorba despre anestezie generală, iar faptul că fetița nu are alte probleme de sănătate nu a ridicat probleme deosebite.
Am folosit o sondă flexată metalică specială, specifică pentru intervențiile la nivelul feței. Față de anesteziile pe care le dădeam pacienților operați pe cord, la C.C. Iliescu, unde am lucrat înainte de a veni la Buzău și unde poți fi surprins, aceasta a fost doar o șansă a fetiței, pe care noi nu i-o puteam refuza.
S-a trezit foarte bine, firesc, iar eu nu i-am acordat decât atenția cuvenită, astfel încât să poată pleca acasă liniștită. A fost bine compensată, am discutat și cu părinții, știau la ce să se aștepte, așa că totul e bine când se termină cu bine”, a concluzionat specialistul ATI, Florin Năstase.
Așadar, în sistemul public de sănătate din România găsim, încă, povești cu eroi și prințese. Trebuie doar să admitem că există, să le căutăm și să le spunem și altora, poate vor urma exemplul. Și poate vor da de gândit și autorităților…