Sfaturi intelepte de la batranii japonezi: Cand esti cu moralul la pamant sa citesti aceste sfaturi intelepte care iti vor schimba viata

25 de sfaturi intelepte de la batranii japonezi

Fii autentic!

Una dintre cele mai mari dificultati ale vietii este sa ramai fidel propriei identitati intr-o lume care incearca sa te faca sa fii ca toti ceilalti. Intotdeauna va exista cineva mai frumos, mai inteligent sau mai tanar, dar nimeni nu poate fi exact ca tine. Nu te schimba pentru a fi pe placul altora. Fii tu insuti si oamenii potriviti te vor iubi pentru cine esti cu adevarat.

Trecutul

Nu poti incepe un nou capitol in viata ta daca continui sa te agati de cel vechi.

Teama de greseli

A actiona si a face o greseala este mai constructiv decat sa nu faci nimic. Fiecare succes are la baza o serie de esecuri si orice esec te apropie de reusita. Vei regreta mai mult lucrurile pe care nu le-ai facut decat pe cele pe care le-ai incercat.

Problemele

Infrunta dificultatile cu curaj. Nu, nu va fi usor. Nimeni nu poate trece prin viata fara sa faca greseli. Nu suntem programati sa rezolvam toate problemele imediat. De fapt, suntem construiti sa simtim frustrare, tristete, sa fim raniti, sa ne impiedicam si sa cadem. Acesta este scopul vietii – sa ne confruntam cu provocarile, sa invatam din ele, sa ne adaptam si sa le depasim in timp. Asa devenim cine suntem.

Minciuna

Poti insela pe oricine altcineva, dar nu pe tine insuti. Vietile noastre se imbunatatesc doar atunci cand acceptam provocarile care ne apar in cale. Cea mai dificila dintre ele este sa fim sinceri cu noi insine.

Nevoile proprii

Cel mai dureros lucru este sa te pierzi pe tine insuti atunci cand iubesti pe cineva prea mult si sa uiti ca si tu esti special. Da, ajuta-i pe altii, dar nu uita sa ai grija si de tine. Daca a existat vreodata un moment perfect pentru a-ti urma visul sau pentru a face ceva important pentru tine, acel moment este acum.

Pregatirea pentru oportunitati

Nimeni nu se simte complet pregatit atunci cand apare o noua oportunitate. Cele mai mari sanse din viata ne scot din zona de confort. In orice situatie, ne vom simti nepregatiti la inceput, dar acesta este un aspect natural al procesului de invatare.

Relatiile din motive gresite

Alege-ti relatiile cu grija. Este mai bine sa fii singur decat intr-o companie nepotrivita. Nu te grabi. Daca este sa se intample, se va intampla – la momentul potrivit, cu oamenii potriviti si din motivele corecte. Indragosteste-te pentru ca simti, nu pentru ca esti singur.

Relatii noi

In viata, oamenii pe care ii intalnesti au un scop. Unii te vor testa, altii se vor folosi de tine, unii iti vor da lectii, dar cei mai importanti vor scoate la iveala ce e mai bun din tine.

Competitia cu altii

Nu te compara cu ce fac altii mai bine. Concentreaza-te sa iti depasesti propriile recorduri zilnic. Succesul este, in cele din urma, o lupta intre tine si tine insuti.

Invidia fata de altii

Invidia inseamna sa privesti darurile altora, in loc sa apreciezi ce ai tu. Intreaba-te: „Ce am eu si isi doresc toti ceilalti?”

Regretul pentru greselile din trecut

Putem iubi persoanele gresite si putem plange pentru lucrurile nepotrivite, dar oricum s-ar desfasura viata, un lucru este sigur: greselile ne ajuta sa descoperim ce este cu adevarat potrivit pentru noi. Toti facem greseli, toti ne luptam si toti regretam unele lucruri din trecut. Fiecare experienta, buna sau rea, ne pregateste pentru ce va urma.

Articolul continuă după reclame

Cumpararea fericirii

Multe dintre lucrurile pe care ni le dorim sunt costisitoare. Dar adevarul este ca cele mai valoroase lucruri sunt gratuite – iubirea, rasul, prietenia… completeaza tu lista.

Asteptarea fericirii de la altii

Daca nu esti fericit cu tine insuti, nu vei fi fericit nici in relatii. Creeaza-ti stabilitate si fericire in propria viata inainte de a le impartasi cu altcineva.

Analiza excesiva

Nu complica lucrurile prea mult, creand probleme care nu exista. Evalueaza situatia si actioneaza. Nu poti schimba ce nu confrunti. Progresul implica riscuri. Ca sa inscrii, trebuie mai intai sa sutezi.

Autocompatimirea

Situatiile dificile pe care le intampini nu fac decat sa te ghideze spre destinatia ta finala. Chiar daca nu intelegi si nu vezi asta in momentul respectiv, reflectand asupra trecutului vei observa ca fiecare obstacol te-a dus catre ceva mai bun.

Pastrarea ranchiunei

Nu trai cu ura in suflet. Vei ajunge sa te ranesti mai mult decat pe cei pe care ii urasti. Iertarea nu inseamna ca accepti ce s-a intamplat, ci ca nu vei lasa acest lucru sa iti afecteze fericirea pentru totdeauna. Elibereaza-te de ura si gaseste-ti pacea.

Nivelul standardelor

Nu-ti cobori standardele pentru a satisface pe cei care nu-si ridica propriile standarde.

Explicatii si scuze

Prietenii nu au nevoie de ele, iar dusmanii oricum nu le vor crede. Fa ce simti ca este corect.

Bucuria lucrurilor marunte

Apreciaza micile momente ale vietii, pentru ca mai tarziu vei realiza ca acestea erau de fapt cele mai importante. Cele mai frumoase amintiri vin adesea din momente aparent neinsemnate petrecute cu cei dragi.

Perfectiunea

Societatea nu recompenseaza perfectionistii, ci pe cei care isi duc la capat proiectele.

Calea usoara

Viata nu este usoara, mai ales atunci cand vrei sa obtii ceva valoros. Nu alege calea simpla. Realizeaza ceva extraordinar.

Acceptarea imperfectiunii

Este in regula sa gresesti uneori. Nu trebuie sa te prefaci ca esti mereu puternic. Nu te preocupa de parerea altora – plangi daca simti nevoia. Este sanatos sa iti exprimi emotiile. Cu cat faci asta mai repede, cu atat mai repede vei fi pregatit sa zambesti din nou.

Responsabilitatea pentru propria viata

Iti vei atinge visurile pe masura in care iti asumi responsabilitatea pentru viata ta. Cand dai vina pe altii, le cedezi controlul asupra acelor parti din viata ta.

Grijile

Grijile nu usureaza ziua de maine, dar cu siguranta o fac mai grea pe cea de astazi. Intreaba-te daca situatia va conta peste un an, trei sau cinci. Daca raspunsul este nu, nu merita sa-ti faci griji.

Concentrarea pe ce vrei sa eviti

Focalizeaza-te pe ceea ce vrei sa obtii. Gandirea pozitiva este esentiala pentru succes. Daca incepi fiecare zi gandindu-te ca ceva minunat se va intampla, vei observa ca adesea ai dreptate.

Recunostinta

Indiferent de situatia in care te afli, trezeste-te recunoscator ca traiesti. Cineva, undeva, se lupta pentru viata lui. In loc sa te gandesti la ceea ce iti lipseste, apreciaza ce ai.

Alege-ti prietenii cu grija

Viata este prea scurta pentru a o petrece cu oameni care nu merita. Daca cineva te vrea in viata lui, va face loc pentru tine. Nu te lupta sa ocupi un loc intr-un suflet care nu te apreciaza. Adevaratii prieteni sunt cei care sunt alaturi de tine in momentele dificile, nu doar cand totul merge bine.