Jurnalistă din Franţa: „Nu înţeleg de ce au atâtea biserici fastuoase, dar spitalele lor sunt vechi”

Anne Kerjean este jurnalist la Charente Libre din Angouleme, una dintre cele mai mari publicaţii regionale din sud-vestul Franţei, iar timp de trei zile a vizitat judeţul Cluj.

Franţuzoaica s-a declarat încântată de muzeele şi de vechile clădiri încărcate de istorie, dar a rămas surprinsă de faptul că românii construiesc peste tot biserici, în timp ce spitalele sunt vechi şi neîngrijite.

Anne Kerjean a vizitat în ultimele zile Clujul, Turda, Câmpia Turzii şi mai multe sate din preajma acestor oraşe, la invitaţia Asociaţiei T9 şi a Consiliului Judeţean.

Jurnalist la publicaţia Charente Libre din Angouleme, una dintre cele mai mari publicaţii regionale din sud-vestul Franţei, cu peste 200.000 de abonaţi, Anne şi-a început excursia din România cu peripeţii.

Potrivit infoaries.ro, municipalitatea din Turda a refuzat să-i pună la dispoziţie o invitaţie pentru a putea participa la ceremonia oficială de deschidere a zilelor oraşului şi a motivat că „nu mai are locuri”.

În acelaşi timp, autorităţile turdene i-au comunicat jurnalistei franceze că trebuie să se acrediteze la Primăria Turda, prin completarea unui dosar cu cinci documente, pentru cele numai 40 de minute cât a durat ceremonia oficială.

Franţuzoaica s-a arătat încântată de muzeele Clujului şi de obiectivele turistice din cele trei oraşe vizitate, dar a remarcat şi faptul că peste tot în drumul ei a întâlnit numeroase biserici noi, unele dintre acestea aflate încă în construcţie. În schimb, Anne a observat şi starea deplorabilă a spitalelor.

„Eu vorbesc de un mod de gândire în general care mie mi se pare un paradox şi de neconceput. Nu pot întelege. Pe de-o parte un spital vechi, pe de alta foarte multe biserici aurite, fastuoase şi încă în construcţie.

Chiar mă gândesc că persoanele mai sărace ar putea să meargă să doarmă în ele, sunt frumos colorate, au încălzire, iluminat puternic şi au covoare groase pe jos”, a spus jurnalista, potrivit sursei citate.