Astăzi vom face o excursie în una dintre școlile din uimitoarea țară – Japonia. Această țară este cunoscută pentru numeroase tradiții și rânduieli neobișnuite, cu una dintre care vă vom face cunoștință astăzi.
Prânzul în Japonia este o procedură întreagă, care durează mult timp și se desfășoară după reguli clare. În acest articol, o elevă,Yui, de la școală din Saitama, povestește cum are loc prânzul ei școlar.
Totul începe de la aceea că o jumătate de duzină de muncitori din bucătărie, îmbrăcați din cap până în picioare în halate, curăță cartofi pentru 720 de persoane, pe care i-au crescut elevii clasei a VI-a la ferma școlară.
După ce au finisat cu cartofii, încep să pregătească pește în sos de pere. Trebuie să menționăm, că perele, la fel, au fost cultivate personal de elevi. De asemenea, astăzi la prânz se va mai servi supă de legume, pâine, piure de cartofi și lapte.
Când totul este gata, bucătarii repartizează prânzul în recipiente speciale, fiecare dintre ele fiind pevăzut pentru o clasă anumită.
Prânzul elevilor începe după a IV-a lecție. Când ora a luat sfârșit, elevii se ridică, îi mulțumesc profesorului pentru lecție și se pregătesc pentru prânz, care, apropo, durează aproape 1 oră!
Înainte de a mânca, elevii, exact ca personalul bucătăriei, îmbracă halate speciale, care îi protejează să nu-și murdărească întâmplător haina. De asemenea, sunt obligatorii căștile pe cap și măștile pe față.
Apoi, toți elevii își spală mâinile cu un gel special dezinfectant.
Câțiva elevi se separă de grup și merg în bucătărie să aducă tuturor prânzul.
Acolo, toți împreună le mulțumesc bucătarilor pentru prânzul pregătit, încarcă recipientele pe cărucioare speciale și le repartizează în clase.
Acest băiat este responsabil de lapte, datoria lui este să împartă fiecăruia câte 1 pachet.
Elevii singuri pun prânzul în farfurii.
Mâncarea rămasă nu se pierde, ea se numără separat de cei care sunt de serviciu.
Profesorul întotdeauna ia masa împreună cu elevii, înainte de a mânca bucatele, el vorbește despre produsele care se află pe masă, despre modul în care acestea cresc și de unde au provenit.
Acești copii hotărăsc cui să-i revină peștele și supa rămase, deoarece la japonezi nimic nu se pierde.
După ce a băut laptele, elevul este obligat să desfacă pachetul, pentru că acesta este apoi trimis la reciclare.
După masa de prânz, urmează câteva proceduri, inclusiv și spălatul pe dinți.
Pachetele de lapte se adună într-o cutie, apoi se spală, se usucă și se duc acolo, de unde sunt luate pentru prelucrare.
Vasele murdare se strâng și se duc în bucătărie, la fel, de către elevi.
Ora 13.10 este timpul pentru curățenie, când elevii spală podelele și mătură prin clase.
Sistemul educațional este conceput astfel încât copiii de mici sunt învățați cu munca, ca să poată strânge după ei în caz că e nevoie.
Ei singuri cultivă hrana în grădinile școlii pentru a învăța bine un lucru – mâncarea nu cade din cer, pentru asta trebuie să muncești din greu.
Ce părere aveți?