Germania: Romanii si bulgarii se duc sa-si ia ajutorul social cu BMW si Porsche. Politia le-a confiscat masinile

Parchetul din Duisburg a finalizat cu succes o ancheta asupra celor care primesc ajutoare sociale si vin sa le ridice la volanul unor masini de lux, scrie focus.de intr-un material publicat pe 4 decembrie 2018.

Politistii au supravegheat sediul a doua Job Center si au confiscat sapte masini.

Mai multe Job Centre din Germania au aflat despre actiunea politistilor din Duisburg si se gandesc la abordari similare.

Jurnalistii germani se intreaba cat de eficienta a fost actiunea din Dusiburg si care este rolul retelelor infractionale in fraudele sociale.

Procurorul-sef Stefan Müller a explicat intr-un interviu din spiegel.de.

Mai multe persoane din cele puse acum sub acuzare s-au prezentat sa-si ridice ajutorul la volanul Mercedes E-Class sau BMW seria 5.

O persoana care primea ajutor de tip Hartz IV a venit cu un Mercedes CLK la Job Center. Ulterior, in urma anchetei, a admis ca detine si un Porsche.

„Cineva a venit la agentie cu un Mercedes AMG de 500 de cai putere. Este greu sa-ti iei asa ceva din ajutoare sociale”, a declarat Müller pentru sursa citata.

Conform legii germane, orice persoana care beneficiaza de Hartz IV trebuie sa completeze o declaratie de avere.

Beneficiarii Hartz IV pot detine un autoturism in valoare de maxim 7.500 de euro. In cazul in care masina valoreaza mai mult, ar trebui sa o vanda.

Cei mai multi dintre cei anchetati acum au declarat la politie ca masinile nu le apartin, ci le-au imprumutat.

Cand au verificat o persoana care se prezentase sa incaseze ajutorul social intr-o masina de lux, anchetatorii din Duisburg au descoperit ca autoturismul era inregistrat pe numele unui tanar de 19 din alt oras.

Acesta mai avea inregistrate pe numele lui alte opt masini de lux. Parchetul il ancheteaza pentru falsa detinere.

La scurt timp dupa raidul din Duisburg, procurorul-sef a confirmat ca motivul actiunii a fost destructurarea clanurilor infractionale din oras.

Cele doua Job Center unde au stat la panda politistii sunt folosite in special de romani si bulgari pentru a-si incasa ajutoarele sociale.

In octombrie 2018, politia a mai facut o actiune. Soferul, care apartine unei familii cunoscute de autoritati din Duisburg, a venit la volanul unui Mercedes C63 AMG.

Membrii unui astfel de clan infractional nu au un venit legal, dar poarta haine de firma, au telefoane mobile si masini scumpe, si sunt inregistrati ca someri.

In Duisburg aproape 2.800 de persoane fac parte din clanuri de infractori. Autoritatile au infiintat un concept similar cu cel din Berlin-Neukölln. Incepand cu luna iunie 2018, doi procurori vor lucra sub acoperire in Duisburg-Hamborn.

Cele doua cartiere care vor fi sub lupa anchetatorilor sunt Hamborn si Marxloh pe care oficialii vor sa le refaca sigure, dupa cum a explicat procurorul-sef Müller pentru Focus Online.

Activitatile infractionale ale clanurilor vor fi aspru monitorizate.

Anchetatorii vor sa identifice si sa stopeze operatiunile financiare ale clanurilor.

Pentru aceasta, Parchetul doreste sa intensifice cooperarea cu Politia, Fiscul, Vama si alte autoritati.