Ecaterina Andronescu: Clasa pregătitoare devine clasa I, iar clasele vor avea doar câte 25 de elevi

De anul viitor clasele nu vor putea avea mai mult de 25 de elevi, potrivit unei declaraţii făcute de către Ecaterina Andronescu.

Ministrul a lăsat de înţeles că modificarea va avea loc chiar de săptămâna acesta, de când ar fi aprobat în Guvern proiectul de Hotărâre privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2019-2020.

Guvernul PSD cu Liviu Pop ministru al Educaţiei este cel care a eliminat în 2012, din Legea Educaţiei, orice limită a numărului de copii pe clasă. Cea care i-a succedat lui Liviu Pop la minister în 2012 a fost Ecaterina Andronescu, care nu a modificat excepţia introdusă de Pop.

Andronescu a mai anunţat că, de anul viitor şcolar, clasa pregătitoare va fi redenumită ”clasa I”.

Declaraţia făcută de Ecaterina Andronescu:

„Şcolile din România se depopulează, este o realitate tristă.

Trăim următorul fenomen: şi datorită faptului că şcoala românescă este polarizată, adică sunt şcoli cu performanţe foarte bune, pot intra în orice competiţie fără să ne temem că vom pierde şi şcoli cu performanţe mediocre, părinţii fac o presiune pe şcolile bune. Ceea ce este foarte normal, pentru că orice părinte şi-ar da copilul la o şcoală bună.

Articolul continuă după reclame

Şi-atunci suntem în situaţia în care în şcolile în care se depopulează să avem puţini elevi şi să avem foarte mulţi elevi – 30-35 de elevi în clasă în şcolile foarte bune. Încercăm să găsim soluţii în aşa fel încât să nu mai ajungem aici.

Şi-am început de acum pentru că în curând vom avea, probabil săptămâna aceasta, cifra de şcolarizare pentru anul viitor aprobată, să nu mai trecem dincolo de 25 de elevi în clasă. Este o măsură care este posibilă în sistemul românesc de învăţământ şi, după părerea mea, este absolut necesară”.

Andronescu a amintit la Realitatea că învăţământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu.

”În urmă cu circa două săptămâni, preşedintele a şi promulgat – învăţământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu. Adică ultimii doi ani de grădiniţă înseamnă grupa mijlocie şi grupa mare – intră în învăţământul obligatoriu (…) şi ultimele două clase de liceu – clasa a XI-a şi a XII -a.

Pentru fiecare dintre aceste clase introduse în învăţământul obligatoriu mai degrabă statul vine să îşi asume susţinere financiară suplimentară. Pentru că de exemplu manualele pentru ultimele două clase de liceu nefiind în învăţământul obligatoriu nu erau acordate gratuit”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, luni seara, la Realitatea TV.