Preţul gazelor pe piaţa românească, atât cele de producţie internă, cât şi cele de import, va creşte semnificativ iarna următoare, ca urmare a majorării cotaţiilor petroliere, a declarat, joi, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.
„În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact şi în preţul final”, a spus oficialul companiei de gaze, citat de Agerpres.
În plus, întrucât nu există o competiţie adevărată pe piaţă, fiind doar doi producători interni, preţul gazelor autohtone va tinde să crească şi el spre cel de import.
„Există un risc mare ca preţul de producţie internă plus tariful de înmagazinare să ajungă la nivelul preţului de import”, a susţinut Hajdinjak.
El a arătat că, deja, iarna trecută preţul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decât în iarna anterioară, ca urmare a creşterii cotaţiilor petroliere.
Totodată, referitor la intenţia Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) de a scădea rata de rentabilitate a distribuitorilor de gaze de la 8,4% la 5%, oficialul E.ON a precizat că acest lucru va afecta puternic şi nivelul de investiţii pe care îl vor face companiile energetice în reţele. El consideră că rata de rentabilitate ar trebui să fie de cel puţin 7%.
„Pentru noi este important să fie stabilite principiile care vor sta la baza următoarei perioade de reglementare, apoi să vedem de ce este nevoie. Vrem doar să scădem preţul sau să oferim produse de calitate pentru clienţi?
Vrem să continuăm trendul de a aduce reţeaua la standardele din alte ţări? Dacă ANRE taie rata de rentabilitate, va fi un impact semnificativ asupra profitabilităţii companiilor de distribuţie, dar nici nu vom putea să facem investiţiile planificate”, a susţinut Hajdinjak.
În opinia sa, soluţia este implementarea unui sistem de protecţie a consumatorilor vulnerabili.
„Înţeleg discuţiile despre preţuri, dar trebuie să punem altfel problema. România are printre cele mai mici tarife de distribuţie din Europa.
Problema este că trebuie să ne adresăm consumatorilor vulnerabili, să fie implementat un sistem care să protejeze oamenii care au cu adevărat nevoie. Nu să luăm măsuri populiste. În acelaşi timp, trebuie să existe un cadru care să asigure atragerea de investiţii”, a adăugat şeful E.ON România.