Dumica Tomii 2019: Ce nu ai voie să faci maine, în Duminica Tomii

Prima duminică de după Paște poartă numele de Duminic Tomii și este cea încheie Săpămâna Luminată. Numele acestei sărbători vine de la Apostolul Toma cel necredincios și îi este dedicată în totalitate.

Sărbătoarea se mai numește Paștele Blajinilor. Blajinii reprezintă oamenii pașnici, incapabili de a face rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului.

Aceștia sunt anunțați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Pentru că durează o săptămână până ce acestea ajung la ei, se va sărbători Paștele cu o săptămână întârziere.

Ultima zi din Săptămâna Luminată este încarcată de tradiții și obiceiuri.

Nimeni nu are voie să spele, să facă treburi în casă sau la câmp

În ziua de Duminica Tomii s-a păstrat obiceiul ca adormiții să fie plânși la locul lor de odihnă, la cimitire, apoi sunt întinse mese îmbelșugate, pentru ca familia să stea alături de sufletele celor plecați, pentru a cinsti și cu aceștia Învierea Domnului.

Datina spune ca de Duminica Tomii nimeni să nu spele, să facă treburi în casă sau la câmp. De asemenea, azi nu se coase și nu se face curățenie.

Nu în ultimul rând, de Duminica Tomii nu aveți voie să spuneți vorbe urâte și nici să îi vorbiți de rău pe cei care au plecat la cele veșnice.

În zona Banatului s-a păstrat obiceiul ca femeile să facă diverse pachețele cu pomeni și să le arunce pe ape curgătoare, iar copiii să împletească coșuri din nuiele, în care să pună ouă vopsite.