Cum vă puteți pensiona în acest an și în ce condiții

În acest an, pensia pentru limită de vârstă se acordă bărbaților care ajung la vârsta standard de pensionare, însă doar dacă îndeplinesc stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.

Pensia pentru limită de vârstă, ce este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, este principala categorie de pensie acordată în România.

În 2019, aceasta se cuvine bărbaţilor care îndeplinesc două condiţii: ating vârsta-standard de pensionare şi au realizat stagiul minim de cotizare (adică vechimea minimă în muncă).

Vârsta-standard de pensionare este, în momentul de faţă, de 65 de ani pentru bărbaţi. În ceea ce priveşte stagiul minim de cotizare, adică vechimea în muncă, acesta este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Din moment ce vârsta-standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sunt calculate în funcţie de data naşterii fiecărei persoane, Legea pensiilor ne permite să aflăm cine îndeplineşte, cel puţin teoretic, în anul 2019, condiţiile pentru a obţine pensia pentru limită de vârstă, notează avocatnet.

De exemplu, un bărbat care împlineşte 65 de ani în luna februarie 2019 poate cere pensionarea pentru limită de vârstă, însă numai dacă are cel puţin 15 ani munciţi legal.

Totuşi, trebuie ţinut cont că anumite persoane beneficiază de o reducere a vârstei-standard de pensionare pentru că au lucrat în condiţii mai grele.