Cum puteți să obțineți răsaduri puternice și sănătoase de roșii

Producerea răsadurilor de roșii reprezintă o variantă tot mai utilizată de legumicultori, fie că produc pentru consum propriu sau piață, având în vedere prețul tot mai mare al materialului săditor.

Întreg ”procesul” nu este deloc greu dacă veți ține cont de o serie de factori cum ar fi regimul de lumină, CO2, apă, substanţe minerale, regimul de convieţuire!

Semințe de bună calitate. Recomandarea noastră este să folosiți numai semințe din soiuri românești;

Apoi de substratul de cultură și de diverse recipiente pentru înființarea culturii;

Mai aveți nevoie de câteva termometre, de un higrometru pentru determinarea umidității aerului și de o stropitoare fină sau un pulverizator;

Nu trebuie să uitam nici de asigurarea parametrilor optimi de microclimat (temperatură, umiditate), de surse suplimentare de iluminare a răsadurilor și desigur de rezervă de spațiu și substrat de care vom avea nevoie după repicarea răsadurilor.

Ca să li se accelereze creșterea, răsadurile de roșii sunt stropite cu soluție de iod (o picătură de iod la 3 litri de apă). Procedura respectivă se aplică o singură dată.

După folosirea acestei soluții răsadurile vor înflori mai repede, va crește productivitatea lor, iar fructele vor fi mai mari.

Iodul este capabil să protejeze roșiile și de mană (Phytophthora infestans).

Ca să obțineți rezultatul dorit, trebuie să stropiți tufele cu soluție apoasă de iod și lapte o dată la 2 săptămâni.

Ca să pregătiți soluția necesară, amestecați 10 litri de apă cu un litru de lapte și 15 picături de iod. Apoi stropiți generos tufele cu ea (astfel încât lichidul să se scurgă de pe tufe).

DATA DE SEMĂNARE: Trebuie calculată în funcție de perioada estimată pentru plantarea în grădină, perioadă în care temperatura solului trebuie să atingă și chiar să depășească 12°Celsius, lucru care se întâmplă de regulă spre sfârșitul lunii aprilie – prima decadă a lunii mai.

Așadar, știind că vârsta la care răsadul de roșii este bun de plantat se situează între 55-60 de zile (calculate de la semănat), veți putea calcula și data la care este bine să porniți producerea răsadurilor.