Cum isi alege femela vultur tatal puilor sai! O lectie interesanta din care avem multe de invatat

Nu multa lume stie cum isi alege femela vultur partenerul. Felul cum se imperecheaza vulturii si cum isi cresc puii ar trebui sa ne dea de gandit, deoarece avem multe de invatat de la ei.

Vulturoaica, atunci cand isi alege tatal puilor sai, rupe o crenguta cu ciocul, se ridica la o inaltime mare si incepe sa planeze in cercuri cu ea.

Atunci cand in jurul ei incep sa se adune vulturii, ea lasa crenguta sa cada jos. Masculul care reuseste sa prinda crenguta in cadere si sa i-o aduca inapoi vulturoaicei devine alesul ei, insa numai dupa ce face asta de mai multe ori.

Ulterior, cei doi urca pe o stanca mare, in varful careia isi fac un cuib din crengi dure. Apoi isi smulg reciproc cateva pene si niste puf si le aranjeaza in cuib asa incat sa acopere tot spatiul gol si sa-l faca mai moale si mai calduros.

Dupa ce cuibul este gata, vulturoaica depune oua (1-3 oua), pe care stau pe rand atat ea, cat si vulturul pana ce vor scoate puii. Cand iese din oua, puii de vultur sunt foarte slabi si firavi, de aceea parintii ii acopera cu corpul lor pana ce ei vor mai creste si vor prinde la putere.

In acest timp, cei doi le aduc de mancare, apa, ii acopera de ploaie, soare puternic pana ce puilor le cresc penele si li se intaresc aripile si coada.

Si aici apare momentul decisiv… masculul incepe sa ciocaneasca in cuib pana din el vor cadea toate penele calduroase.

Puii vor incepe sa se agite, neintelegand ce se intampla, doar in cuib s-a facut atat de frig si incomod… Ulterior, mama prinde un peste si se asaza undeva la 5 metri distanta de cuib si incepe sa manance din el. Puii incep sa tipe, sa se agite si mai mult… Mama intotdeauna le aducea mancarea.

Acum, ca le este frig si foame, ce le ramane de facut? Ei incep cate unul sa iasa din cuib, facand miscari pe care nu le-au mai facut pana atunci si nici nu le-ar fi facut daca parintii i-ar mai fi dadacit.

Dar trebuie sa ne aminitim ca puii se afla la marginea prapastiei, pe cea mai inalta stanca si astfel, unul cate unul, incep sa cada. Numai ca in acest moment, tatal care candva prindea crengute, isi prinde acum puii si ii salveaza.

Dupa mai multe astfel de caderi, puii incep sa-si intinda aripile si sa faca miscari pe care nu le-au mai facut niciodata anterior – ei invata sa zboare.

In acest fel, vulturii isi fac puii independeti, le arata cum sa vaneze hrana si nu le-o mai aduc de-a gata.

Acesta este o lectie foarte buna despre cum trebuie sa ne alegem partenerul si cum sa ne educam copiii. Este foarte important sa nu ne tinem puii prea mult in cuib!

Dar sa-i invatam sa zboare la momentul potrivit si sa avem un tata care sa fie centura lor de siguranta in momentele critice.