Cum arăta România în anii ’60

Urmarind acest filmulet am simtit ca ma intorc in timp, intr-o perioada mult mai linistita, mai putin aglomerata, lumea mai putin grabita mai pe scurt o viata relaxata si sanatoasa.

Putem observa imagini minunate din toate colturile Romaniei, Brasov, Cheile Bicazului, muntii Carpati in toata splendoarea lor, izvoruri, parauri si tot felul de imagini care te lasa fara rasuflare.

Putem observa deasemenea faimoasele manastiri din zona Bucovinei, manastiri construite cu multe secole in urma dar si Bucurestiul mai liber , mai curat si mai linistit ca niciodata!

Priviti si savurati acest filmulet minunat cu Romania de odinioara!

British Pathé, companie care produce documentare şi reportaje de ştiri, a publicat de curând imagini imagini rare cu România în anul 1964.

O Românie prezentată la momentul respectiv într-un mod atractiv de către comentatorul britanic, într-un film documentar ce merită urmărit.

Relaxare şi distracţie

Astfel, veţi vedea imagini inedite cu Bucureştiul, staţiunile montane, Poiana Brasov, Sinaia, mânăstirile din Bucovina, staţiunile de pe litoral – în special Mamaia, care pare ruptă din filmele americane.

Liderul comunist al României acelor vremuri era Gheorghe Gheorghiu-Dej (Preşedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 1961 – 1965; Dej a încetat din viaţă la 19 martie 1965, iar la 22 martie 1965, Nicolae Ceauşescu era ales prim-secretar al PMR).

Potrivit consemnărilor vremii, din 1960 începuse un proces de desovietizare a societăţii româneşti, fiind restabilite contactele culturale cu Occidentul.

La începutul anilor ’60, pe piaţa românească au reapărut unele produse din statele occidentale, au fost achiziţionate filme, s-au organizat expoziţii, concerte, festivaluri la care erau prezente personalităţi atât din statele socialiste, cât şi din Occident.

În filmul documentar despre România anului 1964 sunt, de asemenea, înfăţişate opţiunile de relaxare şi de distracţie pe care le aveau turiştii, în anii ’60, la noi în ţară. Imaginile vorbesc de la sine…

De asemenea, sunt înfăţişate opţiunile de relaxare şi de distracţie pe care le aveau turiştii, în anii ’60, la noi în ţară.

Uite un filmuleț uitat prin arhive despre cum trăiau românii în anii ʼ60! Totul este colorat, oamenii sunt veseli și se distrează la Mamaia, o stațiune în plină dezvoltate. Piețele sunt pline cu legume și fructe, iar doamnele își cumpărau buchete mari de flori.

Pare un filmuleț de promovare turistică. Totul este luminos într-un film uitat prin arhive despre România în anii cînd la putere era regimul Gheorghe Gheorghiu Dej. Este prezentată Piața Arcului de Triumf, pe unde trecea câte o mașină, niște autobuze și troleibuze Skoda.

În prezentarea făcută pentru străini, sunt arătate cele mai noi construcții din acea vreme: Sala Palatului și complexul Romexpo.

Apoi, cameramanul se mută într-o piață plină ochi de fruncte și legume proaspete. Nu lipsesc doamenle care admiră, apoi cumpără, buchete uriașe de flori. Ne lăudăm și cu piscina de la Lido, cu valuri, ca în Occident.

Este vară. Oameni veseli și tineri stau tolăniți pe șezlonguri în cea mai frumoasă stațiune de la Marea Neagră, Mamaia. Filmul se încheie cu prezentarea firmelor de cluburi modeerne unde se distrează românii.