Cu cât se măresc pensiile, în 2019! Guvernul a aprobat bugetul pe anul acesta și pensionarii vor primi mai mulți bani

Viorica Dăncilă a anunțat ce se întâmplă și cu cât se măresc pensiile, în 2019! Și, pe lângă dezbaterile interminabile privind legea pensiilor, anul aduce câteva modificări considerabile în privința pensiilor de stat și ale celor private.

Începând cu anunțul prim-ministrului României, deficitul bugetar se va păstra la 2,55, iar pe lângă asta se vor asigura drepturile și indemnizațiile sociale. Punctul de pensie a crescut cu 15%, din luna septembrie 2019, și pensia minimă s-a mărit cu 10%.

Pensiile se măresc cu 15%, în 2019!

Așadar, pensiile vor crește de la 1.100 de lei, la 1.265 lei. Și, cine are 1,2 puncte, acesta crescând cu 15%, ia mai mult cu 198 de lei, vine are 1,5 puncte, primește în plus 247,5 lei, iar cine are 2 puncte, va luat 330 de lei.

Cât despre pensia minimă, aceasta a crescut de la 640 de lei, la 704 lei, în calcul intrând și cei care primesc indemnizație socială. Pe scurt, în noul an, toți pensionarii care au pensia minimă vor primi aceiași creștere indiferent de anii lucrați.

O ală modificare constă în faptul că se recalculează pensiile pentru cei care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a. Iar, pe lângă creșterea punctului de pensie, pensionarii beneficiază și de recalcularea în baza Legii nr. 221/2018.

De menționat este că recalcularea aceasta a început în luna octombrie a anului 2018, Casa de Pensii anunțând ulterior că se va termina până în luna octombrie a anului curent.

În condițiile în care ai lucat în străinătate cu acte în regulă, în țări din Uniunea Europeană, trebuie să știi că aceste perioade vor fi luate în calcul. De altfel, legea precizează că persoanele care au lucrat în mai multe țări pot beneficia de drepturi la pensie în fiecare dintre ele.

Anunțul Vioricăi Dăncilă

„Deficitul bugetar se va păstra la 2,55. Aș vrea să subliniez câteva linii importante ale structurii bugetare. Vom asigura plata drepturilor și indemnizaților sociale.

Continuăm creșterea punctului de pensie cu 15%, începând cu septembrie 2019, dar și a pensiei minime cu 10%. De asemenea, vrem să asigurăm majorarea salariului de bază”, a declarat premierul țării.