Ce sunt panourile fotovoltaice și cum se pot pune pe case! Românii pot beneficia de 20.000 de lei dacă trec la energia verde

Veste bună pentru românii care se gândesc să-și monteze panouri fotovoltaice pe propriile case. Statul le acordă suma de 20.000 de lei celor care vor opta pentru trecerea la energia verde. Inițiativa aparține Administrației Fondului de Mediu.

Prin intermediul acestor panouri, oamenii își vor putea produce propria energie electrică. În plus, specialiștii afirmă că pe timpul verii, panourile asigură alimentarea cu curent electric pentru o locuință întreagă, iar surplusul va fi direcționat către rețeaua națională.

Noul program implementat de Administrația Fondului de Mediu vine cu 20.000 de lei pentru cei interesați să producă energie electrică în urma montării panourilor fotovoltaice.

Află cât te poate costa această inițiativă

Pentru panoul fotovoltaic în sine nu este nevoie să scoateți din buzunar o sumă foarte mare. Punând la socoteală și sistemul său de prindere, investiția se ridică la 600 de lei.

În schimb, veți avea nevoie de un invertor, panou electric, dar și cabluri electrice, iar toate aceste accesorii sunt destul de costisitoare. Mai concret, suma acordată de Fondul de Mediu vă este suficientă pentru achiziționarea a 15 panouri fotovoltaice.

Cei interesați trebuie să știe că programul are prevăzute și o serie de restricții. Beneficiarii acestei inițiative trebuie să fie cetățeni români, să dețină locuințe la curte și să poată suporta din propriul buzunar suma de 2.200 de lei.

De asemenea, cei care doresc să se înscrie în acest program, trebuie să nu aibă niciun fel de datorii la stat și vor avea nevoie să intre în posesia anumitor documente. „90 de zile, termenul de obținere a acordului de racordare. Va pierde înscrierea dacă nu va avea acest document.”, avertizează Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului de Mediu.

Documentul de racordare le va permite proprietarilor de case să redirecționeze surplusul de energie electrică rețelei naționale, primind în schimb bani, care vor fi scăzuți de pe factura furnizorului de servicii electrice.

De acest program vor putea beneficia în jur de 30 de milioane de proprietari de case, în proiect nefiind incluse și blocurile.