Apare un nou tip de pensie în România! Cine sunt beneficiarii şi de când intră în vigoare

Potrivit unui comunicat de presă trimis de Ministerul Finanțelor Publice(MFP), instituțiile Uniunii Europene au convenit asupra unor noi norme. Acestea le vor permite cetățenilor să economisească mai ușor pentru pensie, respectiv produsul panaeuropean de pensii.

„Reprezentanții permanenți al UE ai statelor membre au aprobat, miercuri, acordul obținut la 13 decembrie între președinție și Parlamentul European referitor la propunerea privind «produsul paneuropean de pensii (PEPP)», care reprezintă o nouă categorie de plan de pensii personale.

Apare un nou tip de pensie în România. Cetățenii pot economisi mai ușor pentru pensie

Proiectul de regulament are ca scop oferirea unei game mai mari de opțiuni pentru persoanele care vor să economisească pentru pensie și, în același timp, stimularea pieței pensiilor personale”, potrivit documentului făcut public de MFP.

Mai mult, conform aprecierilor Comisiei, doar 27% din europenii între 25 și 59 de ani s-au înscris într-un produs de pensii.

Despre noul tip de pensie a vorbit și ministrul Finanțelor publice din România. „Îmbătrânirea populației în Europa creează noi provocări. Una dintre acestea este cum putem să ne asigurăm că cetățenii economisesc o sumă suficientă pentru a putea trăi decent la pensie.

”Vor avea avantajul de a economisi pe termen lung”

Produsele paneuropene de pensii vor crea o nouă posibilitate pentru a economisi pe termen lung, utilizând piețele de capital și atenuând astfel presiunea asupra finanțării publice.

Acestea produse vor avea și avantajul major că vor cumula toate sumele economisite în Europa, indiferent de țară, în cadrul unui singur plan de pensi personale”, a spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, PEPP ar urma să aibă aceleași caracteristici de bază indiferent unde sunt comercializate.

Acestea vor fi oferite de o gamă largă de furnizori, în principiu de societățile de asigurare, bănci, instituții pentru furnizarea de pensii ocupaționale, administratori de active și firme de investiții.