Ajun de Sf. Nicolae 5 decembrie. Ce se face in ajun de Mos Nicolae pentru fericire si noroc

Sarbatoarea lui Mos Nicolae, una dintre cele mai asteptate sarbatori penru cei mici, pica pe 6 decembrie. Cu toate acestea, pregatirile incep de inca din noaptea dintre 5-6 decembrie.

Ajun de Sf Nicolae. Traditia spune ca din Ajun copiii isi lustruiesc ghetutele pentru a primi cadouri de la Mos Nicolae.

Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

De asemenea, in Ajun de Mos Nicolae se fac cadouri, daruim, pentru o fericire si noroc tot anul.
Mos Nicolae 2018. De Sfantul Nicolae se aduc in casa crengi de pomi fructiferi si se pun in apa, langa icoane, ca sa infloreasca pana de Anul Nou.

Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul roditor Nuiaua este si o amenintare pentru copiii care nu au fost cuminti peste an.

In unele regiuni fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii navalesc peste ele si petrecerea incepe.

In zona rurala, in ziua de Sfantul Nicolae, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

Mos Nicolae 2018. In popor se crede ca de Sfantul Nicolae incepe in adevaratul sens al cuvantului iarna. Mosul isi scurtura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

Se spune ca in noaptea de Mos Nicoale cerurile se deschid, iar pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in partea dreapta a Domnului.