Aici trăiește Tanti Leana, singură la 75 de ani, într-o casă dărăpănată, fără geamuri… Doi tineri i-au aflat povestea și au hotărât să-i repare locuința

Nicoleta şi Radu Trifan, cei doi tineri din Timişoara care şi-au amenajat o căsuţă idilică la ţară cu gândul să-i scape din când în când de sufocanta viaţă la oraş, fac un pas spre un alt proiect.

După ce au recondiţionat căsuţa cumpărată la Valeapai (judeţul Caraş-Severin), care le-a devenit cămin pentru relaxare, Nicoleta şi Radu Trifan sunt acum în faţa unei altfel de poveşti: Vor repara casa dărăpănată din vecini

“Tanti Leana stă într-o casă din lemn cu lut, cu o faţadă decorată şi cu o arhitectură tipică pentru această zona a Banatului. Pe casă scrie anul 1937 dar nu ne-ar mira să fie mult mai veche decât atât. Acum două săptămâni, când am fost să o vizităm, pereţii din camere erau plini de fum, pentru că soba nu mai merge cum trebuie.

Îi este cu atât mai greu cu cât are astm. Leana Chiţa are 75 de ani, iar necazurile nu au ocolit-o. Acum e singură în casa mică, cu bătrâneţile ei, cu astmul, cu greutăţile, cu pensia mică şi cu medicamentele multe şi prea scumpe.

Nu mai are putere să se ocupe de casă, care se degradează an de an. Noi ne-am gândit că i-ar prinde bine o mână de ajutor şi vrem să renovăm căsuţa asta mică, să îi dam culoare.

Să îi văruim pereţii plini de fum, să îi reparăm pridvorul care stă să cadă pe ea şi să le facem din nou să zambeasca, şi pe tanti Leana, şi casa”, au scris timişorenii pe pagina lor de Facebook.

Au stabilit să se apuce de lucru sâmbătă, 10 martie. Susţin că nu le trebuie mult timp, şi nici multe material, însă fac apel la cei care doresc să-i ajute.

“Ce vom face şi ce avem nevoie?

Tratament lemn pridvor: ulei de in, pensulă mare. Vopsit uşi şi ferestre: vopsea alchidică verde, pensule. Vopsit poartă şi soclu casă: vopsea alchidică, pensule, diluant. Văruit faţadă/interioare: vopsea lavabila, aracet, pigment verde, role văruit, bidinea, pensulă. Reparaţii tencuială: nisip 2-3 roabe, var 2 saci.

Diverse: mănusi, silicon simplu, folie de protecţie, bandă de protecţie. Bonus: voie bună şi chef de muncă!”.

În mai puţin de trei zile de la anunţ, Nicoleta şi Radu Trifan au reuşit să adune toate cele necesare pentru refacerea căsutei lui tanti Leana!

Mai mult decât atât, s-au anunţat pâna acum peste zece persoane care vor veni să dea o mâna de ajutor.

“Multumim tuturor! Cu siguranţă, indiferent de cum va fi vremea (şi se anunţă destul de buna), vom putea face o mare parte din ce ne-am propus, poate chiar mai mult.

Pentru că nu ne-am aşteptat de o reacţie atât de rapidă şi de pozitivă din partea voastră, ne propunem să extindem puţin lista iniţială, aşa că dacă mai aveţi pe acasa şi vă prisoseşte puteţi dona: produse de curăţenie, două lustre simple de mica dimensiune (pentru că tavanul este foarte jos), 2-3 becuri de 60 w (daca se poate economice),

o faţă de masă din mulama, un raft metalic pentru debara unde să îşi organizeze lucrurile, un cuier de perete…

Dacă toate ţin cu noi, încercăm să restaurăm şi partea din spate a căsuţei, facem un morman mare de lut cu paie şi tencuim tradiţional! Cu siguranţă va fi o zi super faină!”, au anunţat Nicoleta şi Radu Trifan.