Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, face noi schimbări esențiale în învățământ. Ministrul dorește renunțarea la orele de dirigenție și la diriginți și înlocuirea acestora cu un consilier de orientare profesională.
În opinia Ecaterinei Andronescu, această schimbare este gândită pentru binele elevilor, pentru ca acesta să știe ce vrea să facă în viață.
Ecaterina Andronescu a decis ce fel de ore de dirigenție vor avea elevii și cum se vor numi de acum
În documentul ”Educația ne unește” redactat de Ministerul Educației, se va pune accentul mai mult pe cunoștințe și abilități în diferite discipline.
Practic, orele de dirigenție au fost regândite pentru a-i ajuta pe elevii să se orienteze mai bine profesional în viață, mai ales că acești consilieri vor sta mai mult de vorbă cu cei care nu sunt hotărâți ce fel de studii vor să urmeze.
Dacă până acum orele de dirigenție au fost susținute de profesorii care au primit o anumită generație (clasele V-VIII sau clasele IX-XII), de data aceasta este vorba despre personal calificat care îi poate ajuta mai bine pe elevii, în mod concret, un om specializat în orientare profesională mult mai competent decât dirigintele obișnuit.
Suport educațional de la experți în orientare profesională
Rolul consilierului va fi de a acorda suport educațional, consiliere și orientare profesională pentru elevii clasei pe care o coordonează.
“Ciclul secundar inferior incepe la vârstă de 12 ani, durează 3 ani, și se desfășoară în școli generale, sub îndrumarea cadrelor didactice specializate pe discipline și a unui consilier de orientare profesională, care este cadru didactic specializat în orientare profesională și preia rolul actual al dirigintelui”, scrie în documentul elaborat de Ministerul Educației.
Alte propuneri interesante pe care mizează Ecaterina Andronescu sunt introducerea grădiniței obligatorii de la vârsta de 5 ani și eliminarea evaluării pentru elevii de clasa a VIII-a. Asupra acestor teme nu s-a luat o decizie deocamdată, iar propunerile sunt în dezbatere publică.