Academicianul Ovidiu Bojor ne spune “regula celor trei opt” pentru o Sănătate de fier

Ovidiu Bojor, fitoterapeut, membru al Academiei de Științe Medicale, împlinește anul acesta 95 de ani și este sănătos tun. Ce stil de viață are aflăm chiar de la el.

Academician Ovidiu Bojor: “Suntem ceea ce mâncăm”

Acad. dr. Ovidiu Bojor: Pentru mine medicamentul primordial este alimentația. Suntem ceea ce mâncăm. În funcție de calitatea alimentației, vorbesc acum de corpul fizic, dar care influențează și psihicul.

Alimentația naturală, cât mai puțin procesată, împărțită în trei mese principale și două gustări pe zi, iar cantitativ – cantități foarte reduse.

Totdeauna mă scol de la masă cu 10-15 minute înainte de a mă simți sătul. Și niciodată nu intru la masă ca să infulec. Primul lucru, care e foarte important și pe care l-am moștenit din copilărie, un minut de reculegere, iar după aceea o să începi liniștit să mănânci.

Mișcarea, esențială pentru o viață lungă

– Mișcare? Vreau să știu dacă faceți mișcare.

Acad. dr. Ovidiu Bojor: Mișcarea e foarte importantă și în fiecare dimineață fac o plimbare de 15-20 de minute și seara tot așa, 15-20 de minute înainte de culcare, mai ales în viața aceasta destul de sedentară pe care o duc, renunțând la foarte multe excursii pe care le făceam în trecut în munți, la sporturi de iarnă sau la mare natație, așa că trebuie să compensez..

După masă acord 15-20 de minute de relaxare totală, deși unii sunt împotriva acestui lucru, spun imediat după masă să faci mișcare. Eu mă simt foarte bine dacă mă relaxez după masă și asimilez perfect ceea ce am mâncat.

Sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă

– Ce mâncați la micul dejun de obicei?

Acad. dr. Ovidiu Bojor: În primul rând, ce recomand tuturor: începeți cu hrană vie.

– Ce înseamnă?

Acad. dr. Ovidiu Bojor: Hrana vie este 10 felii de măr, să zicem, o banană, o portocală, bineînțeles alternate. Fructe.

Hrană neprelucrată, nefiartă, negătită. S-a constatat științific: în cazul în care începi cu salam, carne, grăsimi, numărul de leucocite ajunge la 20.000.

În momentul în care începi cu hrană vie numărul de leucocite se păstrează la valoarea normală de 9.000.

Sănătate de fier, la vârsta de 94 de ani

– Și la gustări?

Acad. dr. Ovidiu Bojor: La gustări între mese fie un gem bun natural, fie un suc de fructe, un fresh și biscuiți de bună calitate, moderat bineînțeles.

Iar un lucru foarte important pe care îl recomand tuturor: o diversificare, dar numai de alimente organice, bio, de bună calitate.

– Dar oamenii spun că sunt greu de găsit.

Acad. dr. Ovidiu Bojor: E greu, da.

Calitatea mâncării, mai importantă decât cantitatea

– Dar încă avem oameni la țară care au grădini.

Acad. dr. Ovidiu Bojor: Exact, eu 80% din alimentație numai de la țară o iau. De fapt asta este tendința, ăsta e viitorul: micile ferme gospodărești care vor asigura și locuitorii din jur prin surplusul pe care îl au.

E o tendință pe plan mondial, ferme care să asigure o alimentație curată, fără pesticide.

– Sau programe precum „Coșul de legume”, „Adoptă un țăran”. Sunt și la noi și chiar se poate.

Acad. dr. Ovidiu Bojor: Se poate, se poate foarte bine, deci calitatea este pe primul plan.

“Regula celor trei opt”, secretul longevității

– Care este “regula celor trei opt”?

Acad. dr. Ovidiu Bojor: Noi aparținem sistemului solar. Dacă urmărim mersul soarelui, o zi câte ore are? 24. Și atunci aceste 24 să le împărțim în trei grupe: prima grupă este câștigarea existenței.

Muncă asiduă 8 ore. Fără diversiuni, cafeluțe, șușoteli.

Relaxarea, esențială pentru o viață lungă și sănătoasă

Acad. dr. Ovidiu Bojor: Al doilea opt este odihna activă, așa am numit-o. Este partea cea mai frumoasă a vieții, ne-am făcut datoria pentru câștigarea existenței decente, fără excese, fără tendința de îmbogățire și acumulări materiale fără rost.

Este parte acea mai frumoasă a vieții, deoarece ești liber să faci ce îți place mai mult: înot, dans, antrenament, pictură, muzică, sport, saună, plimbări în natură, citit o carte și în special din acest al doilea opt să fie 2 ore obligatoriu în viața de familie.

Dialog între părinți, între soț și soție, dialog cu copiii, să le acordăm măcar două ore în fiecare zi fără bone, fără nimic, este educația cea mai bună.

Și am ajuns la al treilea opt, pentru refacerea neuronilor avem nevoie de un somn de cel puțin 8 ore.

Fără somnifere, fără nimic.

Invidia, inamicul longevității

– În zilele noastre oamenii sunt mai răi unii cu alții, există invidie. Ne afectează asta sănătatea?

Acad. dr. Ovidiu Bojor: Ne afectează foarte mult! La longevitate pe primul plan dintre lucrurile negative am situat invidia. Invidia roade corpul omenesc cum rugina roade fierul.

În loc să ne bucurăm de succesele colegilor, prietenilor, noi începem să îi invidiem: de ce e mai deștept decât mine și acest lucru este una dintre principalele greșeli în zilele noastre.

Secretele tinereții fără bătrânețe

Acad. dr. Ovidiu Bojor: Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație.

Iubirea între oameni și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma.Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi.

Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce auspra voastră.

Zâmbetul și iubirea, “ingrediente” pentru o viață lungă

– Păi și când avem greutăți?

Acad. dr. Ovidiu Bojor: Cu atât mai mult! În special cum vine un gând meschin, dăunător, scoate-l imediat și aruncă-l la pubelă, nu-l păstra nicio secundă!

Scoate-l și aruncă tot ce e negativ! Și vei vedea cum se schimbă nu numai longevitatea, dar și calitatea vieții.

Să fim tot timpul cu zâmbetul pe buze, să iubim pe toți, să îmbrățișăm prietenii și să mergem înainte spre lumină, ca umbra să cadă în spate, să nu întoarcem fața dinspre lumină, că atunci ne va călăuzi umbra.