Cristian Bodnar are 21 de ani şi este singurul român care a fost ales Global Winner în Computer Science la Undergraduate Awards, premiu cunoscut drept Junior Nobel Prize.
Acesta nu se opreşte aici şi continuă să pună umărul la revoluţionarea inteligenţei artificiale, muncind momentan în cadrul unui masterat la Cambridge la dezvoltarea roboţilor capabili să înveţe singuri.
Tânărul catalogat de britanici de-a dreptul briliant, a terminat cel mai bun liceu din Bistriţa-Năsăud, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, şi şi-a continuat studiile la University of Manchester.
Pentru lucrarea de licenţă a vrut să vină cu un proiect nou, care să-i umească până şi pe profesorii săi. A reuşit asta cu un program, care creează imagini, de la zero, pe baza unei descrieri pe care i-o dai.
„Este un program care generează imagini din text. Îi dai o descriere şi încearcă să îţi genereze o imagine care să se potrivească, ca şi cum un om şi-ar căuta aşa ceva”, explică tânărul.
Întrebat ce diferenţiază programul său de deja banalul motor Google, Cristian explică: „Sunt imagini noi, nu sunt imagini care vin dintr-un set de date. Când cauţi pe Google găseşti imagini existente, iar programul acesta creează imaginile din aproape nimic”.
Nu mai puţin de 9 luni a petrecut bistriţeanul muncind la acest program, pe care i l-a dedicat fratelui său, elev în clasa a VIII-a, pentru a-i transmite astfel că deşi se află departe, este cu inima acasă.
Tânărul mărturiseşte că au fost momente când programul pur şi simplu îl obseda şi petrecea nopţi albe privind tavanul şi gândindu-se cum poate să-şi pună mai bine în practică ideile. Acesta a ajuns chiar să îşi instaleze o tablă precum cele de la cursuri, în propria cameră de cămin, unde putea să-şi noteze ideile la orice ori din zi sau din noapte.
Singurul român care a luat „Junior Nobel Prize”
Deşi vorbim despre o universitate de prestigiu din Marea Britanie, Cristian spune că puţini sunt studenţii care se aventurează să producă ceva nou pentru lucrarea de licenţă, astfel de proiecte fiind întâlnite mai mult la masterat sau doctorat.
Lucrarea bistriţeanului a fost citită şi citată inclusiv de un grup de cercetători din Canada. Aceştia au dat exemplul programul lui Cristian ca posibilă variantă de generare a imaginilor medicale, de care au nevoie specialiştii din acest domeniu.
Programul dezvoltat de Cristian Bodnar nu i-a impresionat doar pe canadieni, ci şi juriul competiţiei Undergraduate Awards, o gală dedicată studenţilor, care premiază cele mai luminate minţi ale lumii, premiul fiind numit şi „Junior Nobel Prize”, în mediul academic.
Tânărul de 21 de ani nu a ezitat şi şi-a înscris proiectul în competiţie, fiind ales Global Winner în Computer Science, în cadrul Undergraduate Awards. Acesta a concurat cu 5.000 de lucrări de cercetare, redactate de studenţi care studiază la cele mai bune universităţi din lume. Este singurul român care a reuşit o asemenea performanţă.
Juriul a fost format din experţi şi profesori de la Harvard, Cambridge sau Yale. Gala a avut loc în 13 noiembrie, în Dublin, într-o clădire istorică, veche de câteva sute de ani.
„A fost foarte frumoasă (n.r. ceremonia) şi asemănătoare cu cinele formale din Cambridge. M-am bucurat că am avut lângă mine, la masă, un profesor de artă american, emigrat în Canada, un alt laureat de la Oxford”, a precizat tânărul.
Ajută la dezvoltarea roboţilor capabili să înveţe singuri
Înainte de a i se acorda cel mai important premiu pe care îl poate primi un student, Cristian Bodnar a fost admis la masterat la Cambridge, unde se pregăteşte într-un domeniu al inteligenţei artificiale aflat încă la început de drum.
Acesta a fost acceptat în cadrul grupului de Inteligenţă Artificială şi Biologie Computaţională, unde cercetează algoritmi genetici pentru roboţi autonomi, capabili să înveţe singuri cum să performeze în diverse medii, asemenea oamenilor.
„Acum lucrez cu roboţi şi încerc să combin evoluţia genetică cu procesarea. Practic sunt cele două moduri prin care populaţia umană învaţă. E un domeniu oarecum nou, iniţiativele în zona aceasta abia au început să apară şi sunt foarte multe lucruri de făcut, foarte multe idei pe care vreau să le dezvolt”, a precizat studentul.
Acesta spune că l-a atras de mult acest domeniu, al geneticii, pe care a avut ocazia să îl studieze doar tangenţial, cu ajutorul câtorva cursuri şi cărţi. Nu îi place să se plictisească sau să se plafoneze, motiv pentru care încearcă tot timpul să facă şi să înveţe ceva nou.
Întrebat cum vede materializate cercetările sale în 4-5 ani, bistriţeanul explică: „Vom punea avea inclusiv roboţi umanoizi capabili să meargă, care e un proces foarte complex şi să ajute în situaţii de urgenţă, la calamităţi naturale, în zone periculoase, să salveze vieţi”.