Bancnota de 100 de lei cu Regele Ferdinand si Regina Maria, pusa in circulatie. Primii bani de dupa 1947 care reprezeninta un Suveran al Romaniei

La 1 decembrie 2018, Banca Nationala a Romaniei a introdus in circuitul numismatic o bancnota cu valoare nominala de 100 de lei, reprezentand pe Regele Ferdinand si Regina Maria, Suveranii Marii Uniri, cu ocazia centenarului acestui eveniment.

In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu data de 1 decembrie 2018, Banca Nationala a Romaniei a lansat in circuitul numismatic o bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata implinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: in partea dreapta portretele regelui Ferdinand I si reginei Maria; dedesubt, pe doua randuri, numele acestora si anii de viata, respectiv „Regele Ferdinand I 1865-1927” si „Regina Maria 1875-1938”. In zona centrala, o imagine de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Tot pe avers mai sunt imprimate: stema Romaniei, in stanga sus, denumirea bancii centrale „Banca Nationala a Romaniei”, pe orizontala sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR si, mai jos, anii „1918-2018”.

Data punerii in circulatie, respectiv „1 decembrie 2018”, este imprimata pe verticala, in dreapta.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea in Bucuresti a alaiului regal la l Decembrie 1918 si un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei in costume populare specifice fiecarei provincii romanesti unite: Basarabia, Romania, Tara Ardealului si Bucovina.

Bancnota are fundalul albastru specific celor obisnuite de 100 de lei, si aceeasi dimensiune, dar alta imagistica.

Aceasta bancnota are meritul de a reprezenta o premiera multipla, explica Ioan-Luca Vlad, pe site-ul romaniaregala.ro.

“Este prima bancnota de dupa 1947 reprezentand pe un Suveran al Romaniei. Prima bancnota romaneasca reprezentand o femeie anume (au mai existat doar alegorii si portrete generale feminine).

Prima bancnota numismatica romaneasca a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2000 lei vechi, emisa in 1999, cu ocazia Eclipsei de soare)”.

Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata Centenarului, a fost inclusa intr-un pliant de prezentare.

Pretul de vanzare al bancnotei aniversare pentru colectionare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este de 150 lei, inclusiv pliantul de prezentare. Bancnota este emisa in 10.000 de exemplare.

Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, are putere circulatorie pe teritoriul Romaniei, anunta BNR.

Lansarea in circuitul numismatic a bancnotei aniversare se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.