Salata de dovlecei este sățioasă, nutritivă și delicioasă. În anotimpul cald, e mare păcat să nu profiți de toate legumele de sezon care pot fi introduse cu ușurință în dieta sănătoasă. Cum prepari o salată de dovlecei?
Ai nevoie de:
-2-3 căței de usturoi
-1 gălbenuș
-ulei
-sare
-1-2 linguri muștar
-2-3 dovlecei mari
-140 g iaurt gras
Mod de preparare:
Curăță dovleceii de coajă, tăie-i în două, scobește de semințe, apoi dă pe răzătoarea mare. Într-o oală încăpătoare pune apă cu sare pe foc. Când începe să fiarbă pune dovleceii dați pe răzătoare. Lăsăm la foc potrivit până când sunt fierți, se verifică din când în când.
După ce au fiert pune în strecurătoare, dă sub un jet de apă rece și lasă să se scurgă de apă, apasându-se din când în când cu dosul unei linguri.
Între timp pregătește maioneza din gălbenuș, muștar și ulei. Toate ingredientele trebuie să fie la aceeași temperatura pentru a nu se tăia maioneza în timpul preparării. Curăță usturoiul și pisează-l.
După ce s-a scurs dovlecelul, se amestecă cu maioneza și iaurt, se condimentează cu sare după gust, se adaugă și usturoiul, se amestecă bine, după care este gata de servire.
Beneficiile dovleceilor:
Dovlecelul este o sursa excelenta de potasiu si mangan si poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 si C. De asemenea, mai contine importante substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K. Iata cateva dintre beneficiile consumului de dovlecei:
1. Stimuleaza digestia
Bogat in fibre de calitate, in potasiu si apa, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietati diuretice si se digera foarte usor. De aceea, dieta cu aceasta leguma este tolerata de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale.
Nutritionistul Eric Favre recomanda sucul de dovlecei in tratarea constipatiei si a diareei. Dovlecelul este ideal in regimul specific diabeticilor si supraponderalilor.
2. Mentine sanatatea ochilor
Continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.
3. Scade tensiunea si previne bolile de inima
Reduce riscul de infarct si accidente vasculare cerebrale (datorita magneziului si folatilor). Este benefic in scaderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu).
4. Ajuta in tratamentul gastritei si ulcerelor
Dovlecelul este o sursa de fibre, dar cantitatea si calitatea lor variaza in functie de varsta dovlecelului. Cei tineri contin pectina, cei maturi celuloza. In plus dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat in gastrite, ulcere si alte afectiuni ale aparatului digestiv.
5. Previne cancerul de colon si cel pulmonar
Datorita fibrelor, previne cancerul de colon. Imbunatateste metabolismul, previne cancerul pulmonar si reduce simptomele in boli precum hiperplazia benigna de prostata.
6. Reduce procesele inflamatoare din organism.
Are rol antiinflamator in osteoartrita, rheumatism, poliartrita.
7. Imbunatateste memoria
Dovlecelul contine anti-oxidanti si ajuta la reconstructia celulelor nervoase (vit B1, B6). In plus continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere.
Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.
Moduri de utilizare a dovleceilor
Dovleceii se consuma, la gatit sau in scop terapeutic, cat sunt tineri. Cei „batrani” nu mai sunt comestibili, prezentand interes doar pentru semintele din interior.
Dovleceii au cele mai bune efecte terapeutice atunci cand sunt consumati in stare cruda. Taiati in cuburi mici se pot pune in salata de vara, alaturi de rosii, ardei, castraveti. Doza zilnica ar trebui sa fie de 200 de grame.
Prin fierbere sau prajire, dovleceii isi pierd o parte din principiile active. Raman insa fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare si in forma aceasta, gatiti, se recomanda cardiacilor si hipertensivilor, dar si persoanelor supraponderale.
Indicatiile sucului de dovlecei
Sucul proaspat de dovlecei ramane optiunea ideala pentru persoanele care vor sa beneficieze de bogatia de vitamine si minerale. Dovleceii se spala bine si se dau prin storcatorul de fructe cu tot cu coaja.
Din 300 de grame de dovlecei se obtin cam 200 ml de suc, nu prea placut la gust, care trebuie baut imediat deoarece, ca si sucul de cartofi, oxideaza foarte repede.
Sucul de dovlecei se recomanda persoanelor care sufera de reumatism si poliartrita reumatoida deoarece stopeaza procesele degenerative, reduce inflamatia articulatiilor si ajuta la recapatarea mobilitatii normale a articulatiilor.
Sucul de dovlecei este recomandat persoanelor care au lipsa de calciu. Magneziul din compozitia dovlecelului este un mineral esential in asimilirea calciului.
Hipocalcemia care adesea nu cedeaza in ciuda unui consum impresionant de lapte si produse lactate se explica prin absenta din organism a acestui mineral.
Sucul de dovlecei se recomanda in constipatie, cate un pahar dimineata, cu o ora inainte de a manca.
Persoanele de varsta a treia ar trebui sa consume suc de dovlecei datorita cantitatii mari de vitamina A care protejeaza ochii de afectiunile specifice varstei.