Platoul Vartoapelor este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Aici, pe o suprafață de 10 hectare infloresc an de an mii de ghiocei.
Aceasta Dumbrava Minunata se gaseste in judetul Hunedoara
Covorul nesfarsit de ghiocei tine de la inceputul lunii martie si pana in aprilie, la doar 13 km de Sarmisegetuza Regia, in Muntii Orastiei – masivul Sureanu. Punctul de plecare spre poiana este comuna Orastioara de Sus, din parcul natural Gradistea Muncelului.
15 martie- 5 aprilie este perioada în care această minune naturală a României trăieşte în toată splendoarea ei.
Se numeste simplu: Platoul Vartoapelor. Nu este un obiectiv turisic, neaprat. Nu doreste, inca, sa fie calcat de picioarele distrugatorilor de frumos. Este un loc cu totul special, nemaivăzut, nemaiîntâlnit.
Este inceputul şi sfârşitul, este acel tărâm descris, parcă, de Ispirescu, fiind acela al tineretii făra batraneţe şi al vieţii fără de moarte.
Platoul Vartoapelor este locul unde treci graniţa între tinereţe şi senectute, între adevăr şi minciună, între dreptate şi nedreptate, între puritate şi maculare.
Acela este raiul, cel pe care il intuim, dar nu il pricepem, acela pe care il visăm dar nu suntem pregătiţi să-l călcăm. 10 hectare de ghiocei, 10 hectare de alb şi verde, 10 hectare de covor sfânt şi sublim, ascunse în imensitatea unui loc mirific.
15 martie- 5 aprilie este perioada în care această minune naturală a României trăieşte în toată splendoarea ei. Niciunde nu am întâlnit aşa ceva. Niciunde nu am auzit ca un covor decorat în alb şi verde poate să te îmbete în aşa hal, încât să uiţi că mâine este mâine şi că banii din buzunar îţi sunt număraţi.
Deosebit faţă de tot ceea ce există în România frumoasă este însăşi existenţa acestui loc. Aici nu există deosebit. Aici există Platoul Vârtoapelor şi gata.
Aici simţi că ai venit pe lume doar ca să vezi un astfel de loc. Poiana Narciselor de nu ştiu unde, rezervaţia, încă virgină a Retezatului, vulcanii cu noroi de prin Buzău sunt rarităţi. Dar acest loc este unic şi nu poate rivaliza cu altceva.
Scurt, doar două săptămâni, sau poate trei dacă leurda nu se înverşunează în a ucide ghioceii, acolo poţi să te naşti a doua oară, acolo poţi să zbori unde visezi, acolo aripile ţi se desfac şi inima ţi se deschide.
Recomandăm tuturor iubitorilor de frumos să meargă aolo. Ca într-un pelerinaj.