Oamenii de ştiinţă canadieni au transmis că au detectat semnale radio repetate venind dinspre o galaxie aflată la 1,5 miliarde de ani lumină, potrivit Independent.
Este pentru a doua oară când cercetătorii au înregistrat astfel de semnale în cascadă. Acest fenomen astrofizic de mare energie ar putea fi rezultatul unor diverse evenimente, precum explozia stelelor, sau chiar transmisii venite din partea extratereştilor.
Un astfel de semnal durează câteva milisecunde, însă de această dată cercetătorii au înregistrat repetarea unuia dintre ele de şase ori, aparent din acelaşi punct. Dintre cele peste 60 semnale înregistrate până acum, doar unul s-a repetat.
„Până acum, exista un singur tip de semnal radio care s-a repetat. Văzând că mai este unul sugerează că există mult mai mult.
Cu cât există mai multe repetiţii şi cu mai multe surse disponibile pentru studiu, am putea fi capabili să înţelegem puzzle-ul cosmic – de unde vin şi ce le creează”, a spus Ingrid Stairs, membru al echipei CHIME şi astrofizician la UBC.
Cele două semnale repetitive arată, probabil, că dincolo de umanitate există „o populaţie substanţială” de semnale repetitive, au scris oamenii de ştiinţă în revista Nature.
Acelaşi lucru ar putea permite cercetătorilor să înţeleagă ce le deosebeşte de semnalele unice, să afle mai multe despre sursă şi să urmărească viitoarele rafale.
Cercetătorii au remarcat 13 dintre semnale în decurs de doar 3 săptămâni. „Oricare ar fi sursa acestor unde radio, este interesant de văzut cât de larg este spectrul de frecvenţe pe care îl poate produce.
Există modele în care sursa nu poate produce nimic sub o anumită frecvenţă”, a spus Arun Naidu de la McGill University, membru al echipei.
Semnalele au fost descoperite de Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment din British Columbia. Cercetătorii se aşteaptă să descopere mai multe.
Dintre cele 13, cel puţin 7 au fost înregistrate la 400 MHz – cea mai scăzută frecvenţă a oricărei descoperiri de până acum.