3 rețete delicioase de mâncare de urzici.

Urzicile pot fi folosite sub diverse forme, de obişnuita mâncărică de urzici, până la ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.

Mâncare de urzici cu leurdă

Ingrediente

-1 kg de urzici

-2 legături de ceapă verde

-2 legături de leurdă

-sare

-ulei

Mod de preparare

Mai întâi curățăm urzicile folosind o pereche de mănuși pentru a proteja mâinile de înțepături și le opărim pentru 10 minute în apă clocotită.

Le scurgem bine de apă și după ce se răcesc le tocăm mărunt. Apoi tocăm o ceapă și o călim în ulei încins. Adăugăm urzicile tocate peste ceapă și le acoperim cu apă.

Lăsăm totul la foc mic, amestecând din când în când să nu se lipească, aproximativ 20 minute până scade zeama.

Între timp tocăm leurda, dar o adăugăm peste urzici după ce au fiert și s-au înmuiat pentru a-și păstra gustul. Apoi amestecați urzicile cu leurda și mâncărica e gata. Aceasta e o rețetă de post foarte sănătoasă.

Mâncare de urzici cu orez

Ingrediente

-2 kg de urzici

-80 g orez

-1 ceapă mare

-sare și piper

-4 linguri de ulei

Mod de preparare

Începem prin a curăța urzicile de impurități și le spălăm bine în mai multe ape. Punem într-o cratiță la fiert 3 litri de apă, iar când aceasta începe să clocotească, adăugăm urzicile.

Le lăsăm să fiarbă aproximativ 15 minute și le lăsăm la scurs într-o sită. Când s-au răcit, le tocăm mărunt. Într-o cratiță, punem ulei la încins și călim ceapa tocată mărunt până devine sticloasă.

Apoi adăugăm orezul spălat, urzicile tocate și 2 litri de apă fierbinte. Acoperim totul cu un capac și le lăsăm să fiarbă la foc mic, până când orezul e bine pătruns.

La final adăugăm sare și piper după gust. Poți servi acest fel de mâncare cu hrean în oțet.

Mâncare de urzici cu usturoi

Ingrediente

-o pungă urzici

-o ceapă

-6 căței de usturoi

-2 linguri de făină

-500 ml apă în care au fiert urzicile

-3 linguri ulei

-sare și piper după gust

Mod de preparare

Curățăm urzicile bine, le spălăm în câteva ape și le punem într-o oală cu apă la fiert. După ce dau în 2-3 clocote, le scurgem de apă și le tocăm mărunt.

Între timp, tocăm ceapa și curățăm și tocăm usturoiul. Le călim împreună la foc mediu în ulei încins. Când încep să se înmoaie, dăm focul mic și adăugăm făina. Le amestecăm până ce obținem o compoziție omogenă.

Turnăm peste compoziție apa în care au fiert urzicile și amestecăm din nou. Le mai lăsăm la foc mediu câteva minute până ce încep să fiarbă și adăugăm urzicile. Potrivim mâncarea cu sare și piper după gust după care o mai lăsăm la foc pentru încă 10 minute.