Doi soţi din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, au salvat cinci case tradiţionale româneşti, le-au demontat, restaurat şi reasamblat într-o zonă de poveste pentru a le oferi posibilitatea turiştilor să descopere tradiţiile româneşti din perioada secolului XIX.
Soţii Savin din Câmpulung Moldovenesc au reuşit să pună pe picioare o afacere izvorâtă dintr-o pasiune veche şi costisitoarea.
Ciprian Savin ne-a povestit că soţia lui, Doina, care are un simţ estetic foarte bine dezvoltat, a colecţionat de-a lungul timpului numeroase obiecte vechi, de la piese de mobilier, până la unelte. În 2013, cei doi soţi şi-au asumat un risc.
Au cumpărat trei case bătrâneşti, pe care le-au desfăcut, restaurat şi apoi reasamblat într-o zonă superbă de la poalele Rarăului. A urmat apoi decorarea caselor cu obiecte de mobilier colecţionate de la bătrânii satelor din judeţul Suceava.
Cea mai veche casă este de la 1820. Celelalte au în jur de 150 de ani. „Aproape toate piesele de mobilier sunt vechi, majoritatea sunt de colecţie. Mai avem şi piese din perioada comunistă. Cea mai veche piesă este un divan de la 1850. Partea de lemn şi stofa sunt originale. Paturile şi dulapurile sunt din secolul XIX”, ne-a spus Ciprian Savin.
După ce le-au redat frumuseţea de odinioară, cei doi soţi au pus casele tradiţionale la dispoziţia turiştilor dornici să descopere cum trăiau românii în urmă cu sute de ani.
„Ideea este să arătăm viaţa reală a românilor din perioada secolul XIX, începutul secolului XX. Tot mobilierul este din clasa a medie şi practic vedeţi nivelul corect de trai al românilor, al segmentului reprezentantiv din fiecare localitate.
La Muzeul Satului este prezentată doar pătura săracă a românilor. România nu a fost niciodată o ţară săracă, nici oamenii nu erau săraci. Aşa că era anormal să ne prezentăm cu straie rupte, cu case mici, amărâte, cu lut pe jos”, a completat sursa citată.
Ciprian Savin a declarat că, din păcate, guvernanţii nu au niciun fel de proiect pentru salvarea patrimoniului. „Se distrug masiv casele vechi din zonă, sunt cumpărate pentru lemnul vechi din ele, se desfac, le taie partea îmbătrânită, cea expusă la soare şi se vând în Franţa cu mii de euro metrul cub.
Este trist, dar adevărat. Nu este o problemă de ilegalitate, este o problemă a Ministerului Culturii care nu face nimc pentru a salva patrimoniul”, a mai spus bărbatul.
Recent, cei doi soţi au mai cumpărat două căsuţe tradiţionale. Una fost montată deja în pensiunea-muzeu „Casa Poveste”, iar cealaltă este în plin proces de restaurare. Pensiunea nu duce lipsă de turişti. Până acum, aici au fost cazaţi vizitatori din ţările europene, dar şi din Japonia, Australia, Canada, SUA şi India.
“Casa Poveste” de la Câmpulung Moldovenesc .