Anul acesta, Postul Sfintelor Paști începe pe 11 martie, iar Paștele va fi sărbătorit în 28 aprilie, potrivit calendarului ortodox. În această perioadă nu se fac nunți.
Postul Pastelui are loc inaintea Pastelui si este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post si Postul Mare. Postul Mare dureaza patruzeci de zile, la care se adauga saptamana Mare.
Motivul principal al postirii in Postul Pastelui era pregatirea catehumenilor care urmau sa fie botezati de Pasti si sa intre in biserica. Totusi, Postul Pastelui a devenit absolut firesc o perioara de pregatire spirituala pentru toti crestinii sa sarbatoreasca.
Tinand seamana ca Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile tinute de Isus inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2) a fost numit si Paresimi.
In primele secole se obisnuia sa se posteasca doar in Vinerea Mare, sau doar doua zile inainte de Pasti sau o saptamana.
Postul Pastelui reprezinta o perioada de sase saptamani de pregatire spirituala pentru Sarbatoarea Pastelui?
Dar ce inseamna aceasta pregatire spirituala? Preotii spun ca, in primul rand, este vorba despre mai multa rugaciune si de lepadarea de pacate.
Biserica a randuit o serie de rugaciuni care e bine sa fie rostite in aceasta perioada. Una dintre ele ii este atribuita Sfantului Efrem Siriul. O alta rugaciune, pe care sa o rostesti cel putin o data pe zi, este Rugaciunea inimii: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul, si ma mantuieste!”.
Rugaciunea Sfantului Efrem Siriul
Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie. Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-mi-l mie.
Asa, Doamne Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu. Ca binecuvantat esti Tu in vecii vecilor. Amin.