La doar 23 de ani, o tânără din Făcăeni, județul Ialomița, a pus pe roate o afacere înfloritoare cu castraveți amari, leguma miraculoasă folosită în tratarea naturală a diabetului. A început anul trecut cu trei tufe, iar acum este deja furnizor pentru firme de medicamente.
Roxana Aldulescu, masterandă la marketing şi publicitate, a pornit afacerea cu castraveți amari cu 5.000 de euro, bani pe care i-a primit de la părinţii săi care lucrează în Austria.
„Ne-am interesat pe internet şi am aflat că se cultivă şi la noi în ţară, la Oradea, de unde am luat şi primele seminţe. Ne e pretenţios deloc. Are nevoie de soare şi de apă”, a spus tânăra, pentru Gura Ialomiței.
De la trei cuiburi cu castraveţi amari, cultivate anul trecut, familia din Făcăeni a plantat anul acesta, numai în solar, 700 de cuiburi din trei soiuri diferite, iar acum se extinde pe 1.000 de metri pătrați în grădină. Plantele sunt acum pe rod, iar tânăra, care a obținut certificat de producător, este ocupată cu vânzările.
„Am început recoltatul, la fel şi vânzările. Avem deja clienţi şi comenzi de la fabrici de medicamente, firme care vor să facă gemuri din castravete amar cu ştevie îndulcitor natural şi persoane cu diabet”, a explicat Roxana.
De la castravetele amar se consumă şi seminţele în mâncare, dar şi vrejul pentru ceai. „Când am început aveam glicemia 160, iar acum e 127, că stau cu aparatul pe masă. Prima dată m-a speriat că este foarte amar, dar cel mai mult îmi place să-l mănânc feliat cu roşii. Este delicios”, a spus Maria, o clientă din București a familiei din Făcăeni.
Pentru început, tânăra întreprinzătoare din Ialomiţa vinde castraveţii amari cu 30 de lei kilogramul şi 5 lei bucata, iar o sămânţă se vinde cu un leu.