Reportaj Euronews: Satul din România în care nu există hoți

Un sat din județul Mehedinți este pe cale să ajungă cunoscut în toată Europa ca fiind localitatea în care nu s-a furat vreodată nimic. Povestea aproape ireală a satului Eibenthal este spusă într-un reportaj Euronews.

În această mică localitate din comuna Dubova trăiesc aproximativ 300 de suflete. Aici nu există lacăte și uși încuiate, iar oamenii nu-și ascund banii sub saltea, pentru că nu este nevoie. Niciun om din sat nu-și amintește să se fi furat vreodată ceva.

Mai mult, locuitorii își lasă bani în sacoșe agățate de poartă, cumpărându-și astfel pâine de la o brutărie din satul învecinat ce trimite mașina aici o dată la două zile, relatează euronews.com.

Satul Eibenthal a fost înființat în anul 1827 și este populat de circa 300 de persoane, majoritatea de origine cehă.

”Mașina care ne aduce pâinea vine o dată la 2 zile și eu cumpăr 4-5 pâini. Pun bani în sacoșă sau las un bilețel pe care scriu câte pâini vreau, iar șoferul îmi lasă restul”, povestește Augustina pentru Euronews.

”Nu am avut niciodată probleme, chiar deloc, nu am auzit niciodată să dispară banii sau pâinea”, mai adaugă femeia.

Magazinul local din sat se pare că a fost închis după căderea comunismului iar la început locuitorii din Eibenthal trebuiau să urmărească prin fereastra casei când trecea mașina cu pâine.

Dar când și-au dat seama că nu există hoți în sat și că cine vine din afara satului ar cheltui mai mult pe combustibil decât ar câștiga din banii de pâine furați din sacoșe, familiile din sat au decis să lase la poartă sacoșele cu bani pentru a plăti pâinea.

”Îmi las sacoșa acolo și mă duc să lucrez pe teren, iar seara, când mă întorc, găsesc pâinea și restul”, spune Ștefan Benedict, de 75 de ani, a cărui familie trăiește în Eibenthal de patru generații.

Ștefan Benedict spune că nu a vrut niciodată să plce din sat, așa cum au făcut nepoții săi, care s-au mutat în Republica Cehă pentru o viață mai puțin izolată.

”Când oamenii din satul nostru merg să lucreze în Republica Cehă, li se spune”țigani români”. Când cineva se enervează, aici, în România, ni se spune că suntem ”țiganii cehi”.

Este ca și cum am fi a nimănui – nu aparținem nici României, nici cehilor”, mai spune Benedict.

În fiecare vară satul este gazda Festivalului Banat, ocazie cu care este vizitat de sute de turiști, în general cehi.

Primarul comunei, Victor Doscocil, spune că populația satului este în scădere.

”Anul trecut au murit 7-8 persoane și s-au născut 3 sau 4. În clipa de față, 40 de copii merg la grădiniță și la școală”, spune primarul.

Pe de altă parte, primarul este foarte mândru de locuitorii din Eibenthal, ajunși cunoscuți în toată Europa.