Marţi, 2 iulie 2019, are loc o eclipsă de Soare, un fenomen astronomic foarte rar! Luna se va plasa între Terra şi Soare, pe aceeaşi axă, generând o eclipsă care va fi vizibilă din cea mai mare parte a regiunii Pacificului, precum şi din Argentina şi Chile.
Marţi, 2 iulie 2019, va avea loc o eclipsă de Soare
Eclipsele de Soare se pot observă numai din anumite locuri de pe glob, iar faza maximă de totalitate, doar pe o fâşie lată de aproximativ 200 de kilometri, de aici şi raritatea lor, potrivit site-ului Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.
Cei care vor putea vedea primii ecipsa de soare vor fi oamenii din Noua Zeelandă, la ora 16.55 GMT, iar ultimii care pot observa fenomenul astronomic foarte rar sunt argentinienii, la ora 21.50 GMT. Având în vedere că va traversa o mare parte din Oceanul Pacific, puţini oameni vor putea observa fenomenul.
Eclipsa poate fi văzută prima dată din Noua Zeelandă
Totuşi, eclipsa de soare totală va putea fi văzută de la Observatorul European Austral din La Silla, Chile, echipat cu unul dintre cele mai performante telescoape de pe Terra. Și din România s-a putut vedea o eclipsă totală de soare, pe data de 11 august 1999, când a avut loc ultima eclipsă solară a secolului XX.
Atunci, din lumină s-a făcut din senin întuneric, iar Soarele a dispărut. Eclipsa mileniului sau eclipsa istorică, după cum a fost numită, a durat 2 minute și 23 de secunde, dar a fost un spectacol pe care românii nu l-au uitat nici astăzi. Au fost emise atunci și bancnote cu evenimentul astronomic, care se vând astăzi cu prețuri ridicate.
Se spune că în timpul eclipselor toatale de soare, oul de găină poate sta în perfect echilibru, iar cei care au încercat la nivelul maxim al eclipsei jură că oul chiar a stat vertical, pe tot parcursul rarului fenomen astrologic, care uimește omenire, indiferent în ce an are loc.