Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Paste. Înălțarea Domnului 2019 pică în calendarul ortodox la data de 6 iunie.
Înălțarea Domnului se celebrează începând cu secolul a IV-lea, la 40 de zile după Paște, atât la Răsărit, cât și la Apus. Însă cu mult înainte, Înălțarea Domnului era sărbătorită de Rusalii, la Cincizecime.
Înălțarea Domnului 2019 în calendar ortodox. Tradiții în România
În România, Înălțarea Domnului se aseamănă cu Paștele, în ce privește tradițiile, astfel că etre ultima sărbătoare în care se vopsesc ouă.
Oamenii pregătesc coșul tradițional cu bucate, pe care îl sfințesc la Biserică și pe care îl împart apoi semenilor lor, pentru sufletul celor adormiti. În general, alimentele care se împart de Înălțare sunt: pâine, brânză, ceapă verde.
În unele părți din țară,oamenii mai duc la biserică și frunze de nuc, simbol al frunzelor pe care Iisus le-ar fi purtat în momentul Înălțării.
Și acestea sunt sfințite la Biserică și sunt păstrate apoi în case, precum salcia de Florii. O altă tradiție de Înălțare existente în România spune că în această zi, tinerii merg la pădure pentru a aduna frunze de alune, folosite apoi ca plante tămăduitoare. De Înălțare, oamenii se salută spunând: ”Hristos s-a Înălțat!”.
Ce nu ai voie să faci de Înălțarea Domnului
Superstițiile fac parte, de asemenea, din specificul sărbătorii de Înălțare. Astfel că, femeile, îndeosebi cele de la țară, nu împart sare, pentru că vacile nu le vor mai da lapte. Altă superstiție de Înălțare este și aceea de a nu da bani cu împrumut sau de a lua bani cu împrumut, pentru a nu da din sporul casei.
La țară, oamenii încetează să mai semene câmpurile. Toate semănăturile sunt finalizate până în această zi, altminteri pământul nu mai dă roade.