Tigăile din ceramică, deși au un preț destul de ridicat dacă sunt de calitate, își merită banii. În ultimii ani, au devenit tot mai căutate de pasionații de bucătărie datorită beneficiilor lor.
Mulți bucătari profesioniști recomandă tigăile din ceramică în defavoarea celor acoperite cu înveliș din teflon sau a tigăilor simple din tablă, în care mâncarea se lipește ușor. Singurul lor neajuns este că trebuie să folosești mai mult ulei sau unt, decât în alte vase nonaderente.
Cum alegi o tigaie de ceramică de calitate
Surprinzător, dar greutatea tigăii sau a oalei din ceramică este unul dintre cele mai importante criterii. Cu cât este mai grea, cu atât îți dai seama că producătorul a folosit un metal gros la bază și nu a făcut rabat la calitate.
Ceramica reprezintă doar învelișul, dar este important și metalul din care este făcută tigaia. De obicei, cu cât sunt mai grele, mai bine realizate și mai rezistente, tigăile din ceramică sunt și mai scumpe.
Și în cazul lor, calitatea materialelor diferă, de aceea trebuie să alegi un produs bine realizat, pe care îl vei folosi ani de-a rândul.
Ce conține învelișul de ceramică
Numele învelișului de ceramică este ușor impropriu. Chiar dacă sunt albe, nu sunt făcute din praf de marmură, așa cum ai putea bănui. În rețeta de bază se folosesc elemente anorganice și mult siliciu din nisip.
Fiecare producător are secretul lui, dar este important că în compoziția acestui înveliș nu intră metale grele care pot interacționa cu alimentele. Așa numita ceramică folosită pentru tigăi sau vasele de copt este cea mai sigură din punct de vedere al toxicității și al rezistenței la temperaturi mari.
Cum se întrețin tigăile din ceramică
Vasele de ceramică mai scumpe sunt și cele mai rezistente, de aceea nu se zgârie ușor și nici nu se distrug la temperaturile mari din cuptor. Poți folosi obiecte ascuțite pentru a tăia și a scoate mâncarea din ele și nu trebuie să se zgârie, dacă sunt de calitate.
Le poți curăța cu un detergent ușor abraziv, de tip pastă, dar nu insista cu bureți de sârmă, chiar dacă s-au lipit puțin alimentele. Mai bine le înmoi cu apă caldă și bicarbonat câteva ore și apoi le cureți fără efort.