Cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Arhanghel Mihail. Te fereste de toti vrajmasii vazuti si ne­vazuti

Multi stareti si duhovnici imbunatatiti le recomanda credinciosilor sa rosteasca in fiecare zi rugaciunea catre Sfantul Arhanghel Mihail.

Rugaciune grabnic ajutatoare catre Sfantul Arhanghel Mihail

Sfinte si mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintai in­tre ingeri stai dinaintea Treimii celei negraite, sprijinul si pazitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit in Ceruri cu ostile tale capul prea-trufasului dia­vol si rusinezi pururea pe pamant rautatea si viclenia lui, la tine alergam cu cre­dinta si ne rugam tie cu dragoste: fii pavaza nestricata si coif tare Sfintei Bi­serici si neamului nostru dreptcredincios, pazindu-ne cu spada ta purtatoare de fulgere de toti vrajmasii vazuti si ne­vazuti.

Nu ne lasa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fara ajutorul si ocrotirea ta, pe cei ce laudam astazi sfantul tau nume. Iata ca, desi mult gresiti suntem, nu voim sa pierim intru faradelegile noastre, ci sa ne intoarcem la Domnul, ca sa ne calauzeasca spre lucruri bune. Lumineaza mintile noastre cu lumina fetei lui Dumnezeu, care straluceste tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la aratare, ca sa putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, buna si desavarsita, in ceea ce ne priveste, si sa cunoastem toate cate se cuvine noua sa le facem si cate sa le trecem cu vederea si sa le parasim.

Intareste-ne cu harul Domnu­lui vointa slaba si dorirea lipsita de vla­ga, ca intarindu-ne in legea Domnului, sa incetam a ne mai primejdui cu cu­getele pamantesti si cu poftele trupesti, aplecandu-ne, dupa asemanarea copii­lor lipsiti de minte, catre frumusetile degraba pieritoare ale lumii acesteia si uitand in chip nesabuit cele vesnice si ceresti de dragul celor stricacioase si pamantesti.

Mai presus de toate acestea, cere de Sus pentru noi duhul adevaratei po­cainte, intristarea cea nefatarnica dupa Dumnezeu si zdrobirea pentru pacatele noastre, ca zilele ce ne-au mai ramas din aceasta viata trecatoare sa le chel­tuim nu spre placerea simturilor si hranirea patimilor noastre, ci intru indrep­tarea cu lacrimi de credinta si zdrobire a inimii, cu nevointele curatiei si cu bineplacutele fapte ale milostivirii.

Iar cand se va apropia ceasul sfarsitului nostru, al slobozirii din legaturile aces­tui trup pieritor, nu ne lasa pe noi, Arhanghele al lui Dumnezeu, fara de apa­rare impotriva duhurilor rautatii care sunt in vazduhuri si obisnuiesc a impiedica urcusul sufletului omenesc la cele de Sus, ca paziti fiind prin tine, fara m­piedicare sa ajungem in salasurile prea-slavite ale Raiului, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit.

Si invrednicindu-ne a vedea prealuminatul chip al Preabunului nos­tru Domn si Stapan, si cazand cu la­crimi la picioarele Lui, cuprinsi de bucu­rie si umilin a sa strigam: slava Tie, Preaiubitul nostru Mantuitor, Care pen­tru preamulta dragoste pe care o ai fata de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimi­te pe ingerii Tai ca sa slujeasca man­tuirii noastre! Amin !